Hlavní obsah

Írán hodlá v únoru oznámit novinku ze svého jaderného programu

Írán začátkem února oznámí "dobrou novinu" ohledně výroby vysoce obohaceného uranu. Prohlásil to podle agentury AFP íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád s tím, že informace bude zveřejněna u příležitosti výročí islámské revoluce.

Foto: Ricardo Moraes, Reuters

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád

Článek

"Oznámíme dobrou zprávu týkající se produkce uranu obohaceného na 20 procent" v době výročí desetidenní revoluce (od 1. do 11. února), řekl Ahmadínežád. Uvedl to v odpovědi na dotaz íránské agentury Mehr, kdy Írán ohlásí zahájení produkce takto obohaceného uranu.

"Tato novina je tak sladká, že rozradostní srdce všech Íránců a všech všech milovníků svobody na světě," dodal prezident.

Jaderný program Íránu znepokojuje především západní země, které jej podezírají z vývoje jaderných zbraní. Teherán to popírá a tvrdí, že jeho program je mírový.

Írán pohrozil výrobou uranu obohaceného na 20 procent, pokud mezinárodní společenství nepřistoupí do konce ledna na jeho návrh postupně měnit v malém množství lehce obohacený uran (na 3,5 procenta) za dvacetiprocentní palivový uran, který Írán potřebuje pro svůj výzkumný reaktor v Teheránu.

Reklama

Výběr článků

Načítám