Hlavní obsah

Vojáci USA v boji nejčastěji končí kvůli bolavým zádům a kolenům

Novinky, rei

Střelné zranění není nejčastější příčinou vyřazení vojáků USA z boje v Iráku a v Afghánistánu. Vyplývá to ze studie v britském lékařském žurnálu Lancet, podle níž vojáci v boji končí nejčastěji kvůli bolavým zádům a kolenům.

Foto: Marko Djurica , Reuters

Příslušníci americké námořní pěchoty v Afghánistánu

Článek

Z posouzení případů, které mezi lety 2004 a 2007 řešila nemocnice pro americké vojáky v Německu, rovněž vyplývá nárůst počtu psychických nemocí.

Studie vyhodnotila zranění 34 000 amerických vojáků v Iráku a v Afghánistánu. Zjistila, že zatímco 14 procent z nich muselo být z bojiště staženo kvůli zraněním utržených v bitvě, mnohem více jich skončilo, protože je bolely záda, klouby a svaly. Tyto druhy zranění tvoří téměř čtvrtinu všech.

Vojáky podle výzkumníků ze Školy lékařství na Univerzitě Johna Hopkinse v Baltimore na bojišti trápí také třeba střevní infekce, dýchací potíže či bolesti hrudníku. Psychické nemoci tvoří 14 procent potíží vojáků v Iráku a 11 procent v Afghánistánu.

Stanice BBC upozornila, že zranění nesouvisící přímo s bojem převažovala také u Američanů stahovaných z bojiště během válek ve Vietnamu a v Koreji.

Reklama

Výběr článků

Načítám