Hlavní obsah

Obama přiznává: přecenil jsem síly s Blízkým východem

Washington

Americký prezident Barack Obama v rozhovoru pro čtvrteční vydání časopisu Times připustil, že se jeho administrativa přecenila, co se týče Blízkého východu a přivedení Izraelců a Palestinců k mírovým jednáním. V regionu od středy vyjednává americký zmocněnec George Mitchell.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Americký prezident Barack Obama

Článek

Podle Obamy není ani jedna ze stran připravena učinit zásadní gesto, které by rozhovory umožnilo. Kdyby si to prý byl včas uvědomil, nevyvolával by tak velká očekávání. USA ale budou nadále usilovat o to, aby se dospělo k situaci, kdy Palestinci budou mít vlastní stát a Izrael bude moci existovat bezpečně v jeho sousedství, řekl Obama.

Přiznal, že v blízkovýchodním konfliktu narazil na mimořádně nepoddajné téma. "Obě strany zjistily, že politické prostředí, povaha jejich koalic nebo rozdělení jejich společností jsou takového rázu, že je pro ně velmi těžké zahájit smysluplný rozhovor. Myslím, že jsme přecenili svou schopnost přimět je k jednání, jemuž jejich politika odporuje. To, co jsme v uplynulém roce udělali, nepřineslo průlom, jaký jsme si přáli," řekl.

Na Blízkém východě jedná od středy americký vyjednavač pro region George Mitchell. Setkal se s izraelským prezidentem Šimonem Peresem, ministrem zahraničí a obrany Avigdorem Liebermanem a Ehduem Barakem a jednat má i s premiérem Benjaminem Netanjahuem. Později ho čeká také rozhovor s prezidentem palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem. Na pozadí návštěvy na sebe ve čtvrtek upozornil hlavní palestinský vyjednavač Saíb Irikát, když obvinil Netanjahua ze sabotáže mírových snah.

Netanjahuova vláda zaujala k Palestincům tvrdší přístup než předchozí administrativa, byť ta rozhodla koncem předloňského roku o vojenském úderu v pásmu Gazy. Palestinský tábor je naproti tomu nejednotný, což se odráží v boji frakcí Hamás a Fatah, jehož výrazem bylo násilné ovládnutí pásma Gazy radikálnějším Hamásem v létě 2007.

Reklama

Související články

Olmert nabízel Palestincům výměnu území

Bývalý izraelský premiér Ehud Olmert nabízel Palestincům rozšíření pásma Gazy výměnou za osady na Západním břehu Jordánu. Ve čtvrtek o tom informoval deník...

Výběr článků

Načítám