Hlavní obsah

Írán v případě útoku napadne západní lodě v Zálivu

– Teherán

Íránský ministr obrany v úterý varoval Západ, že na případný útok proti sobě odpoví napadením válečných plavidel západních mocností v Perském zálivu. Ministrovo varování citovala íránská agentura Fars.

Foto: Reuters

Článek

 V Perském zálivu, který je klíčovou vodní cestou pro světovou přepravu ropy, je v současnosti přes 90 válečných plavidel, řekl ministr Ahmad Vahídí na konferenci v Teheránu věnované Zálivu. "Jsou tam ponorky, letadlové lodi a torpédoborce, které tam vytvořily vojenskou oblast".

"Západní státy dobře vědí, že existence těchto válečných lodí v Perském zálivu poslouží jako nejlepší operační cíle pro Írán, pokud by podnikly proti Íránu jakoukoliv vojenskou akci," řekl podle agentury Reuters Vahídí.

Jádrem sporu mezi Teheránem a západními mocnostmi je kontroverzní íránský jaderný program. Teherán vytrvale odmítá vzdát se technologie obohacování uranu a opustit své jaderné plány, v nichž západní státy spatřují vážnou bezpečnostní hrozbu. USA obviňují Teherán z tajného vývoje jaderných zbraní krytého oficiální doktrínou mírového rozvoje íránské energetiky.
Izrael ani USA nevyloučily vojenskou akci, pokud selžou diplomatické snahy o vyřešení tohoto dlouhodobého sporu. Minulý měsíc Vahídí řekl, že Írán oplatí případný útok Izraele na svá jaderná zařízení úderem proti izraelským zbrojním a jaderným zařízením.
Šestice světových mocností (Británie, Čína, Francie, Německo, Rusko a USA) nyní zvažuje uvalení nových sankcí na Teherán, což ale Čína odmítá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám