Hlavní obsah

Chemický Alí dostal čtvrtý trest smrti

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Bratranec bývalého iráckého prezidenta Alí Hasan al-Madžíd byl soudem celkem už počtvrté odsouzen k trestu smrti. Stalo se tak v neděli a tentokrát je to za zplynování Kurdů ve vesnici Halabdža v roce 1988.

Článek

Odhaduje se, že při úderu v Halabdže zemřelo na 5000 lidí, většinou žen a dětí. Madžíd, který si za nasazování plynu vysloužil přezdívku Chemický Alí, měl útok nařídit. Podle stanice al-Irákija bude Alí pověšen.

V souvislosti s útokem také irácký nejvyšší soud v Bagdádu poslal na 15 let za mříže bývalého ministra obrany Sultán Hašema, uvedla agentura Reuters.

Madžíd za prezidenta Saddáma Husajna působil mimo jiné jako ministr vnitra. Američtí vojáci ho dopadli v srpnu 2003, pět měsíců po invazi do Iráku. Předchozí tři tresty smrti dostal za účast na genocidě Kurdů při operaci Anfál, kdy v roce 1988 podle odhadů zemřelo 180 000 lidí, za zásah proti šíitům, kteří se vzbouřili proti Bagdádu na jihu Iráku po válce v Perském zálivu v roce 1991, přičemž zásah vládních jednotek znamenal smrt pro 100 000 šíitů, a za krvavé potlačení šíitského povstání v roce 1999.

Britský deník The Times s odkazem na irácká média nedávno uvedl, že Alího zřejmě popraví ještě před volbami, které se uskuteční počátkem března. Jeho osud má v rukou premiér Núrí Málikí, který si příležitost k získání politických bodů před volbami nenechá ujít, poznamenal britský list s tím, že mu už před třemi lety pomohla poprava Husajna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám