Hlavní obsah

V Jemenu zabili při náletu šest teroristických vůdců

– Saná

Při náletu na sever Jemenu zahynulo šest teroristických vůdců. Čtyři z nich byli na seznamu nejhledanějších bojovníků regionální sítě Al-Káida. Mezi zabitými je údajně i Kásim Rajmí, považovaný za nejvyššího vojenského vůdce jemenské odnože Al-Káidy. Oznámily to agentury s odvoláním na jemenské bezpečnostní zdroje.

Článek

Terčem náletu jemenských letadel strojů byla pouštní osada u hranic se Saúdskou Arábií mezi provinciemi Džauf a Maríb. V ní se ukrývala skupina hledaných teroristických vůdců Al-Káidy.

"Při vzdušném úderu byla zasažena dvě auta vezoucí osm nebezpečných členů Al-Káidy," řekl agentuře Reuters nejmenovaný jemenský bezpečnostní činitel. "Čtyři byli hledaní jemenskými a americkými bezpečnostními službami."

Podle tohoto zdroje se dvěma členům skupiny zřejmě podařilo vyváznout bez zranění a uniknout.

Rajmí byl v roce 2005 odsouzen k pěti letů vězení za spiknutí s cílem podniknout pumový útok v diplomatické čtvrti jemenského hlavního města a za plánování vraždy amerického velvyslance. V roce 2006 Rajmí uprchl z věznice v Saná s 21 dalšími radikály, včetně 13 odsouzených bojovníků Al-Káidy.

Rajmího smrt byla už v minulosti nejméně jednou oznámena, neprokázala se ale pravdivost takové informace.

Pokud se Rajmího smrt tentokrát potvrdí, bude to "velmi, velmi tvrdý úder zasazený Al-Káidě na Arabském poloostrově, přestože by to nemuselo nutně způsobit rozpad celé organizace. Agentuře Reuters to řekl jemenský badatel na americké Princetonově univerzitě Gregory Johnsen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám