Hlavní obsah

Izraelské ministerstvo se omluvilo velvyslanci za nediplomatické přijetí

Právo, Novinky, rei, los
Jeruzalém

Náměstek ministra zahraniční státu Izrael se v úterý v noci omluvil tureckému velvyslanci za způsob, jakým s ním v předchozí den zacházel. Daniel Ajalon si ambasadora Ahmeta Oguze Celikkola zavolal, aby vyjádřil rozhořčení Jeruzaléma nad tureckým seriálem, v němž jsou agenti tajné služby Mossad líčeni jako únosci dětí.

Foto: Lior Mizrahi, Reuters

Izraelský náměstek Ajalon posadil tureckého ambsadora Celikkola na nižší židli.

Článek

„Můj protest proti útokům vůči Izraeli v Turecku trvá,“ uvedl v prohlášení Ajalon a doplnil: „Není ale mým stylem urážet zahraniční velvyslance a v budoucnu budu svůj názor vysvětlovat akceptovatelnějšími diplomatickými způsoby“.

Izraelce pobouřil poslední díl populární turecké telenovely Údolí vlků: Léčka. Objevili se v něm izraelští agenti, kteří operují v Turecku a unášejí tam děti. V jedné ze scén dojde rovněž k útoku Mossadu na turecké velvyslanectví v Tel Avivu, při němž zajme ambasadora a jeho rodinu jako rukojmí.

Ajalon velvyslanci řekl, že „jde o netolerovatelnou situaci, která ohrožuje židovskou komunitu, izraelské vyslance a turisty cestující do Turecka“. Rozruch ovšem rovněž vyvolal způsob, jakým Ajalon s velvyslancem jednal. Podle agentury AP ho nechal dlouho čekat na chodbě bez pohoštění a při fotografování chtěl, aby velvyslanec seděl na nižší židli než on.

Nedostatečná omluva

Vyvolalo to negativní reakci v Turecku, ale i v Izraeli. Bývalý izraelský velvyslanec v Turecku Alon Liel armádnímu rozhlasu řekl, že Izrael „vynalezl nový druh diplomacie“. Vydavatelé tureckých deníků šly ještě dál. „Nestydatost“, „Ohavné a nemorální“, „Vztahy s Izraelem se rozpadají“, hlásily středeční titulky.

Turecké televize NTV a Haber Turk citovaly nejmenovaného představitele tureckého ministerstva zahraničí, podle něhož Ankara s Ajalonovým prohlášením spokojená není a očekává upřímnější omluvu. Uvažuje se prý o odvolání Celikkola z Izraele. Ajalon ještě v průběhu úterního dne tvrdil, že svého chování nelituje: „Nemyslím si, že jsem zašel příliš daleko. Ostatní nás budou respektovat, jenom když budeme bránit svou čest.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám