Hlavní obsah

Jemen hlásí zadržení místního šéfa al-Kajdy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saná

Jemenské vládní síly zadržely údajného místního vůdce al-Kajdy Muhammada Ahmada Hanga. Oznámila to ve středu agentura AFP s odvoláním na bezpečnostní zdroj.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Článek

Podle agentury Reuters stejný zdroj také oznámil zadržení tří podezřelých bojovníků Al-Kajdy, kteří byli zraněni během pondělního zásahu vládních vojáků proti extremistům. Dva z nich, kteří údajně stáli za teroristickou hrozbou, jež vedla k uzavření ambasády USA a několika evropských států, byli při střetu zabiti.

Trojice bojovníků Al-Kajdy uprchla, byla ale chycena v úterý v nemocnici, upřesnil citovaný pramen.

V zemi je i bin Ládinův strážce

V Jemenu žije i bývalý osobní strážce nekorunovaného šéfa al-Kajdy Usámy bin Ládina Násir al-Bahrí. Ještě když se s ním skrýval v afghánských horách, říkali mu Zabiják, uvedl list The Washington Post s tím, že teď je z něj obchodní konzultant v elegantní košili západního střihu a kalhotami s nažehlenými puky. Nadále však zastává názor, že „Amerika je legitimní cílem“ pro džihádisty.

Al-Bahrí není jediný islamista, který v této chudé zemi žije, anebo z ní pochází. Už bombový útok na americký torpédoborec USS Cole, při němž v roce 2000 zemřelo 17 námořníků, byl veden z Jemenu.

Vnitropolitickou scénou v zemi otřásají také boje vládních vojsk s šíitskými rebely na severu. Loni na jejich pozice údajně útočilo i saúdskoarabské letectvo. Povstalci za uplynulých 15 let rovněž unesli na 200 cizinců. Loni v červnu zastřelili tři unesené německé turistky.

Reklama

Související témata:

Související články

Američané cvičí jemenskou armádu

Američtí vojáci byli vysláni do Jemenu, aby cvičili tamní armádu. Washington se obává, že se tento nestabilní arabský stát stává strategickou základnou...

USA vybírají cíle pro nálet na Jemen

Spojené státy vybírají terče pro vzdušný útok na Jemen, uvedli ve středu podle CNN dva nejmenovaní vysocí američtí představitelé. Cílem je zasáhnout odnož...

Výběr článků

Načítám