Hlavní obsah

V Jemenu se zavírají další velvyslanectví, české omezuje provoz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saná
Aktualizováno

Francie v pondělí jako třetí západní země po USA a Británii zavřela svoje velvyslanectví v jemenském hlavním města Saná. Následovalo ji Japonsko. Španělsko a Itálie zatím jen omezily přístup veřejnosti na svá zastupitelství stejně jako Česká republika. Praha uzavřela do odvolání vízový a konzulární úsek. Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová označila Jemen za regionální i globální hrozbu.

Foto: Reuters

Západ se obává, že se Jemen stane novou baštou islámských radikálů.

Článek

Ministerstvo zahraničí ČR doporučuje českým občanům, aby cesty do Jemenu omezili jen na nezbytně nutné případy. V mimořádných situacích se mají podle tiskového oddělení v Saná obracet na stálou konzulární službu při zastupitelském úřadu.

Americké velvyslanectví zůstává uzavřeno.  "Ambasáda je dnes uzavřena, pokračujeme v bezpečnostní kontrole," uvedl americký diplomat pro agenturu Reuters.

Británie pak popřela, že by důvodem uzavření její ambasády bylo varování ze strany jemenské vlády, která ztratila stopy o šesti nákladních autech plných zbraní a výbušnin. 

Mrtví při bojích

Při srážkách s vládními vojáky byli v pondělí v Jemenu zabiti dva bojovníci teroristické organizace al-Káida a další dva utrpěli zranění. Oba mrtví údajně stáli za hrozbami, které vedly k uzavření ambasády USA. Al-Káida vyzvala k útokům na západní zastupitelské úřady. 

Kromě nich přišlo v nedělních a pondělních střetech na severu země, kde se bouří šíité, o život 16 civilistů a 19 dalších bylo zraněno.  Do bojů zasahuje nejen jemenská armáda, ale také ozbrojené síly sousední Saúdské Arábie. Podle povstalců podniklo v pondělí saúdskoarabské letectvo 25 náletů. O život přišlo šest civilistů, mezi nimiž jsou i ženy a děti. Deset Jemenců zahynulo při saúdskoarabském náletu na jedno tržiště v neděli.  

Mluvčí povstalců, kteří bojují se sunnitskou vládou o práva pro jemenské šíity, řekl, že domácí armáda zahájila boje ve třech směrech v provincii Amran, ležící severně od Saná.

Obavy z al-Káidy

Jemen na sebe upoutal zvýšený zájem Londýna a Washingtonu po nedávném nezdařeném pokusu nigerijského atentátníka vyhodit do povětří americké letadlo letící z Amsterodamu do Detroitu. Při výslechu se terorista americkým vyšetřovatelům přiznal, že prodělal výcvik u al-Káidy v Jemenu.

O víkendu USA a Británie ohlásily některé kroky s cílem zintenzivnit boj proti aktivitám al-Káidy v Jemenu. Dohodnuto prý bylo vytvoření policejní protiteroristické jednotky a oba státy také přislíbily výrazné zvýšení své finanční pomoci Jemenu.

Zvažují se i letecké útoky proti základnám al-Káidy.

Reklama

Související témata:

Související články

Američané cvičí jemenskou armádu

Američtí vojáci byli vysláni do Jemenu, aby cvičili tamní armádu. Washington se obává, že se tento nestabilní arabský stát stává strategickou základnou...

Výběr článků

Načítám