Hlavní obsah

Přestaňte nastavovat druhou tvář, káral izraelské velvyslance ministr

Novinky, rei
Jeruzalém

Izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman minulý týden na konferenci v Jeruzalémě řekl 150 izraelským diplomatům, aby zachovávali národní hrdost a přestali se plazit před druhými a věčně ospravedlňovat jejich postoje. Přestaňte nastavovat druhou tvář, citovala izraelská média ministrova slova zprostředkovaná účastníky konference, na které diplomaté neměli prostor pro debatu.

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman

Článek

Lieberman, který kdysi v SSSR pracoval jako vyhazovač v nočním klubu, je známý svým nevybíravým vystupováním. Egyptského prezidenta Husního Mubaraka prý jednou poslal do pekel.

Éra patolízalství skončila.
Avigdor Lieberman

„Pozoruji, že někteří velvyslanci se ztotožňují s druhou stranou takovou měrou, že se ji pořád snaží ospravedlnit a něco vysvětlovat,“ řekl Lieberman a pokračoval: „Výrazy jako národní hrdost mají na Blízkém východě svou hodnotu. Servilnost, zavrhování sebe sama a potřeba vždy omlouvat druhou stranu je nepřípustná. To je špatný přístup. Nebudeme nastavovat druhou tvář.“

„Vyslechli jsme si monolog bez možnosti diskutovat,“ citoval server Haaretz reakci jednoho z velvyslanců. „To jsou výroky učitele v mateřské školce a ne ministra zahraničí,“ doplnil bývalý vysoký představitel ministerstva Alon Liel, který původně jmenování Liebermana do funkce podporoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám