Hlavní obsah

Sebevražedný atentátník napadl volejbalové utkání, přes 70 mrtvých

Aktualizováno

Při útoku sebevražedného atentátníka během volejbalového zápasu v severozápadním Pákistánu v pátek zahynulo nejméně 70 lidí, zraněných je 65, zničeno bylo dvacet domů. Podle agenturních zpráv není vyloučeno, že počet obětí ještě poroste. Předchozí zprávy hovořily o nejméně 40 obětech. Agentura AFP napsala, že policie obviňuje z atentátu pákistánskou větev teroristické sítě al-Kajdá.

Článek

Exploze nálože, kterou měl útočník umístěnou na svém těle, výrazně poškodila i okolní domy v Lakki Marvatu. Záchranáři již vytahují těla lidí z trosek domů, jejichž střechy se zřítily. Lakki Marvat leží blízko kmenových území Jižní a Severní Vazíristán, kde mají své bašty extremističtí islamisté.

Od října, kdy pákistánská armáda zahájila na kmenových územích rozsáhlou ofenzivu, odvetné pumové a sebevražedné útoky povstalců připravily v zemi o život přes 500 lidí.

Na protest proti sebevražednému násilí politické strany i náboženské skupiny v jihopákistánském městě Karáčí na pátek vyhlásily stávku, kvůli níž je toto finanční centrum země fakticky zcela paralyzované. V pondělí se v Karáčí uprostřed šíitského procesí odpálil atentátník extremistického hnutí Taliban, který tak zabil 43 lidí.

Šíitské hnutí se k výzvě připojilo, aby během stávky mohly být oplakávány a pohřbeny oběti pondělního atentátu.

Výzvu uposlechla i burza v Karáčí, která je hlavním finančním centrem v zemi a své operace obvykle zahajuje 1. ledna. Uzavřeny zůstaly obchody i podniky.

Byl to nejkrvavější atentát v Karáčí za poslední dva roky a jeden z nejhorších v celém Pákistánu, pokud jde o násilí mezi náboženskými skupinami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám