Hlavní obsah

Brita uneseného v Bagdádu věznili v Íránu

Novinky, BBC, aš, Guardian

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britského počítačového experta Petera Moora, kterého unesli v Bagdádu v květnu 2007, věznili nějakou dobu v Íránu. Uvedl to ve čtvrtek britský list Guardian, který se odvolal na bývalého příslušníka íránských revolučních gard. Za únosem Moora, který byl propuštěn ve středu, podle něj stál Teherán. Unesen byl kvůli své práci.

Článek

„Byl to íránský únos, který provedly Revoluční gardy, brigády al-Kuds,“ sdělil zdroj listu Guardian.

„Můj kontakt pracuje pro al-Kuds. On se podílel na plánování únosu a dozíral na jeho provedení. Sdělil mi, že strávili dva dny v táboře Kásir Širín. Pak je odvezli do hloubi Íránu,“ uvedl dále.

Informace listu potvrdil i irácký ministr, který má vazby na Írán a na šíitské milice, i když vlastní šetření listu Guardian to nebylo schopné prokázat. I bezpečnostní expert BBC Peter Grant tvrdí, že Moore byl zřejmě držen v Íránu.

Důvodem únosu zřejmě byla činnost Petera Moora. Měl za úkol sledovat toky peněz a dokázat, že finance z americké podpory pro Irák se dostávají do Teheránu. Pracoval přímo pro tehdejšího vrchního amerického velitele v Iráku Davida Petraeuse, tvrdí Grant. Některé radikální šíitské skupiny mají vazby na Teherán a Írán je podporoval.

Moore byl i se čtyřmi britskými bodyguardy unesen v květnu 2007. Tři ochránci byli později zabiti a jejich těla byla letos v létě předána britským úřadů. O osudu čtvrtého není nic známo. Předpokládá se, že je zřejmě také mrtvý. [celá zpráva]

Údajně byli i osobní strážci převezeni do Íránu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám