Hlavní obsah

USA vybírají cíle pro nálet na Jemen

– Washington
Novinky,

Spojené státy vybírají terče pro vzdušný útok na Jemen, uvedli ve středu podle CNN dva nejmenovaní vysocí američtí představitelé. Cílem je zasáhnout odnož teroristické sítě al-Kajda na Arabském poloostrově, která se pokusila v pátek o atentát na americké dopravní letadlo. Američané už dříve tábory radikálů v Jemenu bombardovali, tvrdí CNN.

Článek

Cíle vyhledávají společně američtí a jemenští představitelé, aby letectvo bylo schopno zasáhnout, pokud by mu dal prezident Obama příslušný rozkaz.

Útok by se měl vést právě na tábory al-Kaidy v Jemenu, která se k neúspěšnému pokusu o atentát přihlásila.[celá zpráva]

Americké speciální jednotky a zpravodajské agentury spolupracují na plánu útoku se svými jemenskými protějšky na základě tajné dohody. Ta umožňuje, aby při akcích proti táborům teroristů použili Američané střely s plochou dráhou letu, stíhací bombardéry i bezpilotní letadla.

Podle expertů už při předchozích náletech na tábory vzbouřenců a radikálů útočili Američané, protože Jemen nemá stroje, které by takovéto útoky mohly provést. Al-Kajda tvrdí, že atentát měl být odvetou za bombardování.

Jemen ale podle zmíněných vysokých amerických představitelů zatím nedal souhlas k použití speciálního komanda vysazeného z vrtulníků, jehož cílem by bylo unést teroristy, jak to Američané udělali v Somálsku. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám