Hlavní obsah

Policie zatkla Vanunua, co kdysi vyzradil jaderný program Izraele

Jeruzalém

Izraelská policie zatkla Mordechaje Vanunua, který v roce 1986 prozradil britskému tisku podrobnosti o přísně utajovaném izraelském jaderném programu. Nyní tohoto bývalého technika z izraelského jaderného reaktoru Dimona zadržela za to, že porušil zákaz kontaktu s cizinci. V úterý to oznámila izraelská policie.

Článek

Vanunuův právník uvedl, že jeho klient se do vězení nyní dostal za romanci s ženou z Norska. Je to prý lepší, než kdyby šel za mříže kvůli vyzrazení jaderného tajemství.

"Vanunu byl zatčen za vztah s norskou občankou. Není obviněn z toho, že by vyzradil nějaké tajemství. Ona se o jaderný byznys nezajímá - má zájem o Mordechaje Vanunua a on má pravděpodobně zájem o ni," řekl reportérům advokát Avigdor Feldman.

Pětapadesátiletý Vanunu je marocký rodák židovského původu, který konvertoval ke křesťanství. Před lety vyzradil britskému listu The Sunday Times utajované skutečnosti o izraelském nukleárním programu. Ještě před zveřejněním článku ho agentka Mosadu vylákala z Londýna na romantickou cestu do Říma. Odtud okouzleného technika zpravodajská služba přepravila do Izraele.

Dostal 18 let

V březnu 1988 ho izraelský soud poslal na 18 let za zradu do vězení. Podmínečně byl propuštěn v dubnu 2004. Nesmí od té doby ale opustit Izrael a nesmí vůbec mluvit s cizinci.

Policie muže vzala v pondělí do vazby. Podle ní jeruzalémský soud nařídil, aby Vanunu byl po tři dny v domácím vězení, dokud nepadne obvinění. Vanunu popírá, že by představoval pro zemi bezpečnostní riziko, a chce pokračovat ve svých protijaderných aktivitách. Rád by žil v zahraničí.

Vanunu odmítl na protest proti Izraeli mluvit hebrejsky a své vyjádření poskytl reportérům v angličtině. "Tento židovský stát má 200 atomových... vodíkových bomb, atomových zbraní, neutronových bomb. Nejsou schopni říct, že ty bomby mají, nejsou schopni někoho zničit... místo toho zatknou Vanunua Mordechaje," řekl. Do vězení se za porušení zákazu kontaktu s cizinci dostal už v roce 2007, a to na šest měsíců.

Hodnocení toho, co Mordechaj Vanunu kdysi udělal, se dodnes liší. Mnozí Izraelci ho považují za zrádce, míroví aktivisté zase za hrdinu. V minulosti si opakovaně vysloužil navržení na Nobelovu cenu za mír.

Reklama

Související témata:

Související články

Izrael vyhostil britského novináře

Britský novinář byl v pátek kvůli podezření ze špionáže vyhoštěn z Izraele. Peter Hounam (60), kterému v roce 1986 Mordechaj Vanunu (50) prozradil informace...

Výběr článků

Načítám