Hlavní obsah

Izrael postaví ve východním Jeruzalémě na 700 nových bytů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izrael plánuje výstavbu téměř 700 nových bytů ve východní části Jeruzaléma. V pondělí to podle tiskových agentur izraelský ministr pro bytovou výstavbu Ariel Attias. Tento plán ostře kritizují Palestina i USA.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Výstavba židovského sídliště

Článek

Stavební činnost Izraele ve východní části Jeruzalému je příčinou sporů s Palestinou, která chce z této části města vytvořit metropoli svého budoucího státu. Izrael však považuje celý Jeruzalém za své hlavní město, a to včetně východní části, což nicméně mezinárodní společenství neuznává.

Attias podle agentur upřesnil, že 692 nových bytů vznikne ve třech židovských čtvrtích, které již obývají desítky tisíc lidí.

"Tuto izraelskou politiku pokračování v osadnických aktivitách odsuzujeme a doufáme, že to otevře oči USA i dalším členům" mezinárodního společenství, uvedl palestinský představitel Saíb Irikát.

"Cítíme, že takovéto jednostranné akce ztěžují snahy přivést obě strany opět k jednacímu stolu," reagoval na zprávu o nové výstavbě zdroj agentury AP z Washingtonu, který si přál zůstat v anonymitě.

Východní část Jeruzaléma a západní břeh Jordánu obsadil Izrael v roce 1967. Později je připojil k západní části města a Jeruzalém prohlásil za svou nedělitelnou metropoli.
Na západním břehu Jordánu žije v současné době přibližně 2,5 miliónu Palestinců a asi 300 000 osadníků. Jejich vesnice prostupují západním břehem a Palestinci si přejí jejich zrušení, má-li na tomto teritoriu vzniknout jejich územně celistvý stát. Jednání o něm už rok stagnují právě kvůli izraelské osadnické politice.

Reklama

Související články

Olmert nabízel Palestincům výměnu území

Bývalý izraelský premiér Ehud Olmert nabízel Palestincům rozšíření pásma Gazy výměnou za osady na Západním břehu Jordánu. Ve čtvrtek o tom informoval deník...

Výběr článků

Načítám