Hlavní obsah

Izrael přiznal odebírání orgánů mrtvým bez souhlasu rodiny

Novinky, rei
Jeruzalém

Izraelští forenzní patologové v devadesátých letech odebírali mrtvým orgány, aniž by k tomu měli povolení pozůstalých. Letitá podezření nyní potvrdilo interview s Jehudou Hissem, bývalým šéfem Střediska pro forenzní výzkum Abú Kabír z roku 2000. Armáda i vláda skutečnost přiznaly s tím, že tyto aktivity už skončily.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Izraelská armáda mrtvým bez povolení odebírala i rohovky.

Článek

Rozhovor podle agentury AP zveřejnila akademička Nancy Scheperová-Hughesová z univerzity v kalifornském Berkeley kvůli nařčení švédského tisku z loňského léta ohledně údajného odjímání orgánů Palestincům izraelskými vojáky. Izrael to tvrdě popíral a neexistují žádné důkazy, které by nařčení potvrdily.

Části rozhovoru o minulých praktikách o víkendu odvysílala izraelská televize Channel 2 TV. Hiss v něm řekl: „Začali jsme shromažďovat rohovky... Všechno, co se dělalo, bylo neoficiální. O povolení rodiny nikdo nežádal.“ Doplnil, že se operace maskoval tím, že mrtvému zalepili oči: „Nebrali jsme rohovky tam, kde jsme věděli, že rodina bude chtít, aby měl zesnulý otevřené oči“.

Oběťmi Palestinci i Izraelci

Příčiny úmrtí byly různé - od nemocí, přes nehody až po násilí mezi Izraelci a Araby.

Televizní stanice doplnila, že se sbírala také kůže, srdeční chlopně a kosti, a to nejen od Palestinců, ale i od dalších cizinců a také Izraelců, ať už šlo o vojáky či civilisty.

Hiss nastoupil do vedení ústavu v roce 1988. V interview uvedl, že sběr orgánů bez povolení začal počátkem 90. let. Dodal, že kožní části na léčbu popálenin začala armáda shromažďovat možná už v roce 1987, tehdy ovšem s povolením rodiny. Shromažďování prý skončilo v roce 2000.

Armáda v prohlášení pro Channel 2 TV uvedla, že tuto aktivitu ukončila před deseti lety a nic podobného se už neděje. Totéž potvrdilo ministerstvo zdravotnictví s tím, že pravidla nebyla v minulosti jasně daná.

Některé podrobnosti unikly na veřejnost už v roce 2004, když byl Hiss z vedení střediska odvolán. Veškerá obvinění proti němu pak stáhl státní žalobce a Hiss ve středisku dál pracuje jako přední patolog. Izraelské televizi se odmítl vyjádřit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám