Hlavní obsah

Iráčtí hackeři se nabourali do přenosů z bezpilotních letadel USA

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počítačový program za 26 dolarů stačil iráckým povstalcům na to, aby pronikli do videosignálu, který vysílají americké bezpilotní letouny (UAV). Ty jsou přitom důležitým zdrojem informací pro americké vojenské velení.

Článek

Podle představitelů ministerstva obrany a tajných služeb USA citovaných listem Wall Street Journal pronikli povstalci k signálu z UAV díky tomu, že přenosy z některých bezpilotních letounů probíhají po nechráněných linkách. Šíitští radikálové použili program jako je SkyGrabber, který je na internetu k dostání za  25,95 dolaru (asi 450 Kč).

Iráčtí povstalci nezískali podle citovaných zdrojů z USA kontrolu nad bezpilotními letouny, nicméně díky podobným informacím mohli radikálové získat na bojišti výhodu. Především mohli zjistit, kde provádí americké síly průzkum.

Proniknutí do signálu z UAV ukázalo, že i v rozvojových zemích mohou americké síly přes svou technologickou převahu čelit sofistikovaným útokům. Bezpilotní letouny se staly přitom hojně a často využívaným prostředkem po invazi do Iráku a Afghánistánu, protože pomáhají získat informace z oblastí pod kontrolou nepřítele, kam by bylo příliš riskantní vysílat vojáky přímo. UAV jsou přitom kontrolovány na dálku z vojenské základny u Las Vegas.

Na únik dat se přišlo díky laptopům zabaveným šíitským povstalcům, na kterých byly uloženy hodiny a hodiny videozáznamů. Postupným šetřením, které se táhlo od loňského roku do letošního léta, se zjistilo, že povstalci se nabourávali do přenosů dlouhodobě a pravděpodobně byli jejich specialisté vycvičeni v Íránu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám