Hlavní obsah

Olmert nabízel Palestincům výměnu území

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Bývalý izraelský premiér Ehud Olmert nabízel Palestincům rozšíření pásma Gazy výměnou za osady na Západním břehu Jordánu. Ve čtvrtek o tom informoval deník Ha’arec.

Článek

Palestinci na návrh v září 2008 neodpověděli. Deník upozornil, že v té době už byla Olmertova vyjednávací pozice ztížena nařčeními z korupce, kvůli nimž nakonec odstoupil. Rozhovory Izraelců s Palestinci pak před rokem poznamenal izraelský úder na pásmo Gazy.

Olmert navrhoval výměnu 5,8 procenta izraelského území za 6,3 procenta západního břehu, kde židovští usedlíci tvoří 75 procent obyvatelstva. Nabídl nejen 100 kilometrů čtverečních při pásmu Gazy, ale i dalších 227 čtverečních kilometrů poblíž západního břehu, většinou v Judské poušti.

Bývalý ministerský předseda pro Palestince rovněž navrhoval silniční spojení mezi západním břehem a pásmem Gazy, které spolu nesousedí. Dálnice by zůstala izraelským územím, ale Izraelci by kolem nebyli.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Jak Olmert, tak předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás Ha’arecu řekli, že Olmert přednesl několik návrhů územních změn. Jeden z nich, údajně předložený 16. září, se nyní snaží znovu prosadit, uvedla jeho kancelář.

Jednání mezi Palestinci a Izraelci uvízla na otázce osad, které na západním břehu a ve východním Jeruzalémě rostou od války v roce 1967. Palestinci požadují území zpět. Jejich politika ale není jednotná v důsledku soupeření hnutí Hamás a Fatah. V Izraeli mezitím nastoupila nová vládní garnitura razící tvrdší linii.

Reklama

Výběr článků

Načítám