Hlavní obsah

Hamás oslavil výročí svého vzniku

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gaza
Aktualizováno

Desetitisíce Palestinců v pondělí v pásmu Gazy slavily 22. výročí založení hnutí Hamás. Představitelé Hamásu v týž den oznámili, že nepropustí vězněného izraelského vojáka Gilada Šalita, nevydá-li Izrael tisíc palestinských vězňů.

Článek

Příznivci Hamásu zaplnili ulice hlavního města Gazy. Mávali transparenty a portréty zakladatele hnutí šajcha Ahmada Jásína, jkterého před pěti lety usmrtila izraelská raketa.

Shromáždění se uskutečnilo téměř rok po začátku třítýdenního úderu izraelské armády na palestinskou enklávu, kterou Hamás násilím ovládl v létě 2007. Od převratu platí blokáda hranic Izraelem i Egyptem a do pásma mohou jen humanitární dodávky.

Foto: Suhaib Salem, Reuters

Děti s čelenkami v barvách Hamásu na oslavách výročí v Gaze

Gilad Šalit je v zajetí od června 2006. Jeho propuštění se snaží zprostředkovat Egypt. Izraelská média už několikrát avizovala, že propuštění je blízko, ale to se nikdy nenaplnilo. Stejně tak pokračuje nevraživost mezi Hamásem a konkurenčním palestinským hnutím Fatah.

Hnutí islámského odporu Hamás (počáteční písmena Hamásu psaného v arabštině znamenají "zápal") bylo založeno v roce 1987 po začátku první intifády, neboli povstání Palestinců proti izraelské okupaci Západního břehu Jordánu a pásma Gazy. Izrael, Spojené státy a Evropská unie považují Hamás za teroristickou organizaci.

V pásmu Gazy se slavilo i v neděli. Své 42. výročí vzniku si připomínala Lidová fronta pro osvobození Palestiny.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám