Hlavní obsah

Ministr obrany USA očekává další sankce vůči Íránu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Americký ministr obrany Robert Gates očekává, že mezinárodní společenství uvalí na Írán kvůli jeho jadernému programu další sankce, pokud země "nezmění kurz". Šéf Pentagonu to řekl podle agentury Reuters v pátek v Iráku, kde je na návštěvě.

Foto: Reuters

Americký ministr obrany Robert Gates u iráckého prezidenta Džalála Talabáního

Článek

Uvedl to den poté, co USA a stálí členové Rady bezpečnosti OSN Francie a Británie prohlásily, že by Írán měl čelit dalším sankcím.

"Myslím, že uvidíte další významné sankce od mezinárodního společenství, pokud Íránci nezmění kurz a nebudou souhlasit s věcmi, které podepsali na začátku října," řekl Gates. Poukazoval tak na návrh, podle něhož měl Írán obohacovat uran v cizině a zpět měl dostávat palivo pro jaderné reaktory. Dohodu se ale zatím nepodařilo uzavřít.

Západní mocnosti podezírají Teherán z přípravy jaderné bomby. Írán tvrdí, že jeho jaderný program je mírový a týká se jaderné energie. Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád nedávno prohlásil, že jeho země si bude nukleární palivo vyrábět sama. Zároveň odmítl jednat se Západem o íránském jaderném programu.

Írán zatím obohacoval uran v Natanzu. Teprve v září přiznal, že buduje další zařízení nedaleko posvátného města Kómu. Íránská vláda nedávno schválila výstavbu dalších deseti obohacovacích středisek.

Guvernéři Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) přijali koncem listopadu rezoluci o Íránu. Tato dohlížecí agentura OSN v ní požaduje, aby země okamžitě přestala obohacovat uran v donedávna utajovaném novém provozu a aby svůj projekt zmrazila. USA, Francie a Británie ve čtvrtek varovaly Írán kvůli jeho jadernému programu před dalšími sankcemi. Rusko a Čína ale naznačily, že o nutnosti takových kroků nejsou přesvědčeny.

Reklama

Související témata:

Související články

Írán bude výrabět více obohacený uran

Navzdory mezinárodnímu tlaku na Írán, aby ukončil svůj jaderný program, země své nukleární ambice stupňuje. Poté, co o víkendu Teherán oznámil, že vybuduje...

Výběr článků

Načítám