Hlavní obsah

Chemického Alího převezli do Bagdádu k popravě

Novinky, rei
Bagdád

Z americké věznice na jihu Iráku převezli nedávno do zařízení u bagdádského letiště Alího Hasana al-Madžída, bratrance bývalého prezidenta Saddáma Husajna. Uvedl to britský list The Times s poukazem, že se schyluje k Madžídově popravě.

Foto: Nikola Solic, Reuters

Alí Hassan al-Madžíd známý pod přezdívkou "Chemický Alí" u soudu v Bagdádu

Článek

Prominentnímu představiteli minulého režimu soud loni v prosinci vyměřil už druhý trest smrti. Madžíd si za genocidu Kurdů z konce 80. let vysloužil přezdívku Chemický Alí. Soud mu vyměřil nejvyšší trest právě za zplynování desetitisíců Kurdů a za potlačení šíitského povstání po první válce v Perském zálivu v roce 1991.

The Times se odkazují na irácká média, která spekulují, že Alího pověsí ještě před volbami, které by se měly uskutečnit do tří měsíců. Alího osud v rukou má premiér Núrí Málikí, který si příležitost k získání politických bodů před volbami nenechá ujít, poznamenal britský deník s tím, že mu už před třemi lety pomohla poprava Husajna.

Madžíd byl do září zadržován v zařízení Camp Bucca pro prominentní vězně. Po jeho uzavření ho přestěhovali do Camp Cropper u bagdádského letiště, kde ho dál hlídají američtí vojáci. Alí se prý chová nenápadně a mnozí vojáci ani nevědí, s kým mají tu „čest“. „Nevěděl jsem, že je to on až do jeho odjezdu. Hrával šachy s jedním vojínem. Řekli mi, o koho šlo, až když byl pryč. Je to zvláštní, protože byl tak milý a mluvilo se o něm dobře. Navíc byl dobrý v šachu,“ řekl seržant Jason Sparlin.

Madžíd za Husajna sloužil jako ministr vnitra a krátce působil i jako vojenský guvernér Kuvajtu. Američané ho zatkli v roce 2003.

K masakru Kurdů v kauze Anfál u soudu zazněl i záznam konverzace Madžída s jiným představitelem režimu. Alí na něm říká: „Všechny je zabiju chemickými zbraněmi. Kdo by co říkal? Mezinárodní společenství? Na... na ně!“.

Loni u soudu rozhodujícího o potlačení šíitského povstání zaznělo, že Alí osobně popravil dva syny jedné svědkyně tak, že jim k nohám připevnil cihly a vyhodil je z helikoptéry. Další svědek řekl, že Madžíd osobně dohlížel na hromadnou popravou 200 lidí na stadiónu v Basře. Lidi popravovali po skupinách. V každé bylo 25 osob.

Zabíjení Kurdů Alí nikdy nepopíral, tvrdí ale, že v Basře během masakru na šíitech nebyl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám