Hlavní obsah

NATO zahájilo rozsáhlou ofenzivu v afghánské provincii Hílmand

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Více než 1000 spojeneckých vojáků podporovaných afghánskými silami zahájilo v pátek rozsáhlou ofenzivu v provincii Hílmand. Informovala o tom agentura AFP. Operace má pomoci vyčistit oblast od vzbouřeneckých sil, odminovat ji a umožnit tak návrat původnímu obyvatelstvu.

Foto: Nikola Solic, Reuters

Američtí vojáci v Afghánistánu

Článek

Operace nazvané Hněv kobry se účastní přibližně 900 amerických a 150 britských vojáků. Podle tiskové zprávy Severoatlantické aliance je jejím účelem v dlouhodobém horizontu "vyčistit" sever provincie od vzbouřeneckých sil. Vojáci byli shozeni za nepřátelskými liniemi, žádné větší střety ani oběti na životech nebyly dosud hlášeny.

Z provincie Hílmand podle OSN pochází téměř 50 procent světové produkce opia, které je jedním z hlavních ekonomických motorů vzbouřeneckých sil. Sever provincie sužovaly loňské léto kruté boje.

Zpráva NATO uvádí, že oblast je velmi silně zaminovaná. Jedním z hlavních úkolů vojenské operace bude také její odminování, aby se do oblasti mohli vrátit původní obyvatelé a mohly zde začít působit humanitární organizace.

Reklama

Související články

USA prý měly v roce 2001 bin Ládina na dosah

Americká armáda měla v prosinci 2001 v afghánských horách "na dosah" nejhledanějšího teroristu světa Usámu bin Ládina. Administrativa exprezidenta George Bushe...

Výběr článků

Načítám