Hlavní obsah

Írán zadržel pětici Britů, která vplula na jachtě do jeho vod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Írán zadržel ve svých vodách pětici Britů, která do nich vplula nedopatřením na své závodní jachtě. Posádku zadržuje od 25. listopadu. Podle zpravodajských agentur to v pondělí v prohlášení uvedl britský ministr zahraničí David Miliband.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Jachta plula z Bahrajnu do Dubaje. Podle Milibanda ji 25. listopadu zastavila íránská námořní loď. Pětičlenná posádka je stále v Íránu. Měla by být v pořádku. Rodiny zadržených Britů jsou informovány, stojí v prohlášení.

Podle Milibanda ministerstvo zahraničí okamžitě kontaktovalo íránské zastupitelství v Londýně i úřady v Teheránu, aby se záležitost co nejdříve objasnila a vyřešila. "Náš velvyslanec v Teheránu jednal s íránským ministerstvem zahraničí a my jsem diskutovali o záležitosti s íránským velvyslanectvím v Londýně," upřesnil Miliband. Věří, že se věc podaří brzy vyřešit.

Miliband patřil v neděli mezi světové státníky, kteří odsoudili plán Íránu na výstavbu deseti nových zařízení na obohacování uranu. Podle šéfa britské diplomacie Írán spíš provokuje, než by se zapojil do mezinárodního vyjednávání.

Írán v dubnu 2007 chytil ve vodách, které jsou mezi ním a Irákem, 15 britských námořníků. Později je propustil jako "dar" prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda. Ten prý tehdy Británii káral za to, že neuznala vplutí do íránských vod jako svou chybu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám