Hlavní obsah

Íránský parlament požaduje omezení spolupráce s jadernou agenturou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Íránský parlament vyzval vládu, aby předložila plán na omezení spolupráce s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii (MAAE). Učinil tak dva dny poté, co guvernéři MAAE přijali rezoluci proti Íránu. V ní požadují, aby Teherán okamžitě přestal obohacovat uran v donedávna utajovaném novém provozu a aby tento svůj projekt zmrazil. Panují obavy z toho, že by Íránci mohli připravovat výrobu jaderné bomby.

Foto: Herwig Prammer , Reuters

Íránský vyjednavač o jaderném programu Teheránu při MAAE Alí Sultaníja.

Článek

"Kvůli chování světových mocností by vláda měla předložit plán na omezení spolupráce Íránu s agenturou," uvedli podle místních médií poslanci ve svém prohlášení.

Agentura Reuters napsala, že íránský parlament má pravomoci uložit vládě, aby omezila, či posílila spolupráci s MAAE.

Protiíránskou rezoluci přijali guvernéři atomové agentury v pátek ve Vídni. Jde o první akci agentury proti Íránu za poslední čtyři roky. Návrh textu připravilo šest mocností, které jednají o íránském jaderném programu - USA, Francie, Británie, Německo, Rusko a Čína. Dokument prý vyslal "vzkaz mezinárodního rozhořčení kvůli íránskému jadernému utajování".

Bílý dům v pátek Írán varoval, že trpělivost Spojených států a mezinárodního společenství má své meze. Teherán se vystavuje rostoucí izolaci a dalším důsledkům, pokud se rozhodne ve svém jaderném programu nespolupracovat se západními mocnostmi, uvedl mluvčí amerického prezidenta Baracka Obamy Robert Gibbs.

Írán jakékoliv podezření ohledně svého jaderného programu odmítá.

Reklama

Výběr článků

Načítám