Hlavní obsah

Irák láká investory z ČR, problémem je bezpečnost

Právo, Tomáš Loskot (Bagdád)
Bagdád

O pomoc při modernizaci válkou i dlouhodobým mezinárodním embargem poničeného Iráku požádal včera Česko irácký ministr zahraničí Hojšar Zíbarí. Pomoc by měla přijít prostřednictvím českých investorů a technických odborníků, kteří mají podle něj v této blízkovýchodní zemi skvělou pověst.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jan Kohout a Hojšar Zíbarí během tiskové konference v Bagdádu

Článek

Zíbarí to řekl po setkání se svým českým protějškem Janem Kohoutem, jenž v úterý do Iráku přiletěl na dvoudenní návštěvu. Přiznal ovšem, že investory může odrazovat neklidná situace, která v Iráku stále panuje. „Není bohužel ještě ideální. Stále jsou zde jisté teroristické skupiny, které se snaží narušit chod Iráku,“ prohlásil Kohout na společné tiskové konferenci v budově ministerstva zahraničí plné samopalníků v uniformách i v civilu.

Právě tento úřad se totiž stal v srpnu terčem krvavého útoku s desítkami obětí. Zíbarí ale ujistil, že v Iráku jsou i zcela bezpečné oblasti, kde už bez problémů působí řada zahraničních firem.

Kohout ujistil, že ČR je připravena podat Iráku pomocnou ruku. Před podpisem je podle něj dvoustranná smlouva o zabránění dvojího zdanění a o ochraně investic. ,,To umožní víc otevřít dveře českým investorům,“ vysvětlil s tím, že je nejvyšší čas tyto dohody uzavřít, protože „registrujeme velký zájem obchodníků o irácký trh.“

Český šéf diplomacie zároveň Bagdádu nabídl předání zkušeností, které Praha získala vedením EU v 1. polovině roku, a nabídl iráckým diplomatům stáže v Praze. ,,Těším se na mladé diplomaty na naší diplomatické akademii,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám