Hlavní obsah

OSN se bojí dalších tajných jaderných zařízení v Íránu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) požaduje po Íránu jasnější vysvětlení ohledně druhého zařízení na obohacování uranu, jehož existenci Teherán oznámil opožděně. V pondělním prohlášení MAAE vyjádřila obavy, že v Íránu mohou existovat i další tajná zařízení na obohacování uranu, jako to u města Kóm, jehož existenci Írán přiznal v září.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

"Zpoždění v poskytnutí takové informace (o zařízení u Kómu) nepřispívá k budování důvěry," konstatuje se ve zprávě MAAE. Írán podle ní musí objasnit ještě řadu otázek ohledně chronologie vzniku zařízení u Kómu a jeho účelu.

Ve zprávě MAAE uvádí, že Írán umožnil jejím inspektorům MAAE zařízení v říjnu navštívit a že zařízení odpovídá tomu, co o něm Írán přiznal.

Taherán ale musí podle MAAE ještě poskytnout úplné a hodnověrné odpovědi dokazující, že zařízení skutečně slouží jen civilním účelům a upřesnit chronologii jeho výstavb.

Írán údajně MAAE řekl, že začal budovat zařízení poblíž Kómu v roce 2007. MAAE prý má ale důkazy, že tento projekt byl spuštěn v roce 2002, přerušen o dva roky později a v roce 2006 obnoven.

Irán uváděl, že uran obohacuje v Natanzu

Inspektoři MAAE rovněž zjistili, že Írán aktuálně snížil o 650 počet funkčních centrifug v hlavním zařízení v Natanzu, oproti srpnu prý tak obohacuje uran na 3936 odstředivkách. Celkový počet centrifug již instalovaných v tomto zařízení ale podle nich mírně vzrostl na 8692.

Západní diplomaté a analytici soudí, že momentální pokles funkčních odstředivek byl pravděpodobně způsoben technickými problémy.

Írán stále ještě neodpověděl na nabídku mezinárodního společenství, že by 70 procent svého částečně obohaceného uranu vyvezl do Rusku, kde by se dále obohatil a pak by se v něm ve Francii vyrobilo palivo pro pokusný reaktor. Čas na odpověď přitom už vypršel. [celá zpráva]

Írán ovšem argumentoval, že má právo si uran i koupit, když jde na výzkumné účely.

Reklama

Výběr článků

Načítám