Hlavní obsah

Irácké vězně mučil i britský důstojník

Londýn/Kirkúk

Poručíka britské armády Craiga Robertse obvinil jiný britský voják, že kopal a mlátil irácké vězně a vyhrožoval jim, že je zapálí. Desátník Donald Payne to uvedl v rámci veřejného vyšetřován smrti iráckého recepčního Baha Músy, který byl v roce 2003 ubit v Brity spravovaném vězení v Basře. Poručík obvinění popřel.

Foto: Atef Hassan , Reuters

Britský voják v Basře. Ilustrační foto

Článek

Payne uvedl, že viděl, jak skupina vojáků vedená Paynem kopala a mlátila vězně. Podle něj Rogerse viděl, jak nese kanystr k mladému iráckému chlapci: „Polil ho a opak škrtl zápalkou. To se stalo uprostřed místnosti. S Rodgersem byl v místnosti ještě další muž.“

Podle Payna ale šlo jen o snahu vyvolat strach, protože v kanystru byla voda.

Poručík Roberts jeho tvrzení popřel: „Žádného ze zadržených jsem nebil, nefackoval, nekopal ani fyzicky nenapadal.“

Payne byl jako dosud jediný Brit odsouzen za násilí vůči zadrženým Iráčanům. Při současném vyšetřování uvedl, že britské síly uplatňovaly prvky bezdůvodného násilí. Desátník se přiznal, že bil zadržené, o nichž byl přesvědčen, že měli něco společného se smrtí šesti příslušníků britské vojenské policie, kteří byli zabiti v červnu.

Už dříve vypovídal proti svému nadřízenému, jímž byl podplukovník Jorge Mendonca. Ten si podle něj rád hrál se střelnými zbraněmi a jednou pistoli přiložil k tváři vězně a řekl mu že mu ustřelí obličej. Podle něj byl šťastný, když mohl stisknout spoušť. Soud však Mendonku očistil.

Payne vypovídal v rámci veřejného vyšetřování smrti recepčního Músy, který byl ve vězení ubit. [celá zpráva]

Ministerstvo obrany šetří dalších 33 případů mučení vězňů, ovšem neveřejně. [celá zpráva]

Foto: Ako Rasheed , Reuters

Auto zničené při atentátu v Kirkúku

Násilí v Iráku neustává

Nejméně šest lidí bylo v pondělí zabito a dalších sedm zraněno při explozi auta naloženého trhavinou na lidnatém tržišti v severoiráckém Kirkúku. Oznámila to policii, která údajně očekává nárůst počtu obětí.

Výbuch na tržišti v historickém centru města podle agentury AFP těžce poškodil prodejní stánky, řadu automobilů i fasády budov. Krátce po explozi policie tržiště uzavřela. Kirkúk patří k oblastem, kde jsou násilné útoky nejčastější, protože se tam střetávají zájmy Arabů a Kurdů

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám