Hlavní obsah

Ultraortodoxní Židé protestovali proti Intelu, že nedodržuje šábes

Novinky, ČTK, aš, Ha´arec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Před novou továrnou společnosti Intel v Jeruzalémě v sobotu demonstrovalo patnáct set ultraortodoxních židů. Vadí jim, že se v továrně pracuje i v sobotu a nedodržuje se šábes. Desítky demonstrantů napsaly zástupci starosty města Jiccaku Pidnruseovi z ultraortodoxní strany Jednotný judaismus tóry, že nebránil dostatečně stavbě továrny.

Foto: Profimedia.cz

Protest ultraortodoxních Židů v Jeruzalémě

Článek

Demonstranti s pejzy v tradičních černých kloboucích a v dlouhých černých kabátech skandovali před branami továrny v jidiš "šábes, šábes". Na budovu nezaútočili, protože Intel okolo ní rozvinul ostnatý drát. Zraněno naopak bylo několik demonstrantů, když proti nim ochranka továrny použila pepřový sprej, který jim nastříkala do obličeje.

Demostrace se konala, protože v tomto týdnu selhal pokus o kompromisní dohodu. Intel odmítl, aby v sobotu chodili do práce jen nežidé. Mluvčí Intelu obhajoval rozhodnutí společnosti s tím, že podnik neporušuje zákon a o šábesu hodlá i nadále vyrábět: "Vždy jsme pracovali v souladu s potřebami společnosti. Když je to nutné, pracujeme i v sobotu."

Šéfka izraelské divize Intelu Maxine Fassbergová pohrozila, že pokud by protesty pokračovaly, bude nedávno vybudovaná továrna uzavřena a Intel může odejít z Izraele.

Intel je jedním z hlavních vývozců Izraele. Loni jeho objem vývozu z této země činil téměř 1,4 miliardy dolarů (asi 24 miliard korun), uvedla BBC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám