Hlavní obsah

Britští vojáci čelí podezření ze znásilnění 16letého Iráčana

Novinky, CNN, BBC,
Londýn

Britské ministerstvo obrany začalo prošetřovat 33 nových obvinění, podle nichž britští vojáci zneužívali zadržené Iráčany. Podle jednoho z nich dva armádní příslušníci měli v roce 2003 znásilnit šestnáctiletého chlapce. Uvedl to list Independent.

Foto: James Williams, Reuters

Britské jednotky v Basře před odchodem

Článek

Tajemník ministerstva obrany Bill Rammell uvedl, že bere případy vážně. „Obvinění tohoto typu jsou přirozeně brána velmi vážně, i když nesmí být hned považována za pravdivá.“ Zdůraznil také, že vyšetřování musí být vedeno bez předem vytvořených úsudků. Vyloučil však, že by vyšetřování  bylo veřejné, půjde jen vnitřní šetření v armádě. 

Stanici BBC Rammell sdělil, že sedm z obvinění se objevilo minulý měsíc, další jsou staršího data. "Některé jsou z února a celá třicítka případů je v různém stadiu vyšetřování. Nyní se zaměřujeme na nové případy."

V případě údajného znásilnění se objevují dvě verze. Jeden ze svědků uvádí, že šestnáctiletého Iráčana dva britští vojáci znásilnili, ale jiní uvádějí že byl jen vysvlečen, týrán a fotografován.

V dalším případě tvrdí zadržený, že byl ve vazbě bit a kopán a byl mlácen elektrickým obuškem.

Ministerstvo také vyšetřuje případ smrti zadrženého Iráčana Bahy Músy, který byl ubit ve vazbě. Bylo zjištěno, že utrpěl celkem 93 vážných zranění. [celá zpráva]

Obvinění se začala objevovat poté, co Britové odešli z Basry. Rammell dodává, že jde jen o výjimečné případy.: „Přes 120 000 britský vojáků sloužilo v Iráku a velká, opravdu velká většina zachovávala nejvyšší standardy chování."

Zneužitých mohou být stovky

Podle právníka zastupujícího Phila Shinera jsou ale případů stovky a on žádá jejich vyšetření. Uvádí i další vážné případy týrání, jako je odpírání spánku.

Irácký obhájce lidských práv Mazín Junís vysvětluje, proč jsou obvinění podávána s takovým zpožděním. Může za to strach Iráčanů. Podle něj se báli, že kdyby svědčili proti Britům v době, kdy byli Britové v Iráku nasazeni, mohli by se jim mstít.

Podle něj Britové mnohdy zadržovali lidi při raziích náhodně nebo dokonce odvedli všechny muže.

Právě on upozornil na případ znásilněného šestnáctiletého: „Ptal jsem se toho kluka. Bylo velmi těžké získat jeho výpověď, protože se mnohokrát rozplakal."

Reklama

Výběr článků

Načítám