Hlavní obsah

Americké horolezce obžalovali v Íránu ze špionáže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

V Íránu byli podle pondělního sdělení íránských médií obžalováni tři Američané ze špionáže. Podle agentury Reuters se jedná se o tři horolezce, kteří byli koncem července zadrženi při hranicích s Irákem.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád

Článek

"Trojice byla obžalována ze špionáže. Vyšetřování tří zadržených Američanů dále pokračuje,“ uvedl podle íránské tiskové agentury IRNA generální prokurátor Abbs Džafari Dolatabadi.

Sedmadvacetiletý Shane Bauer, stejně starý Josh Fattal a o čtyři roky starší Sarah Shourdová překročili hranice na konci července. Podle jejich rodin se jednalo o omyl, trojice zabloudila v horách Kurdistánu.

Podle íránského práva se špionáž trestá smrtí.

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád v září naznačil v rozhovoru pro americkou televizi NBC, že by trojice mohla být propuštěna, pokud budou propuštěni íránští diplomaté zadržení americkými vojáky v Iráku. Jsou podezřelí, že pomáhali radikálním šíitským skupinám v Iráku, které podnikaly útoky na americké voják.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám