Hlavní obsah

EU je vůči rezoluci OSN o zločinech v Gaze nejednotná

Novinky, Tomáš Reiner
New York/Praha

Valné shromáždění OSN ve středu čeká hlasování o tzv. Goldstoneově zprávě, která obviňuje Izrael a palestinské hnutí Hamás z válečných zločinů během konfliktu v pásmu Gazy. Návrh rezoluce předložené arabskými státy mimo jiné požaduje, aby se zprávou zabývala Rada bezpečnosti i zvláštní konference, která by utvrdila platnost Ženevských dohod na okupovaných palestinských územích, a aby obě strany provedly nezávislé vyšetřování a do tří měsíců přednesly jeho výsledky.

Foto: Profimedia.cz

Richard Goldstone

Článek

Proti tomu jsou také některé členské státy EU včetně ČR, uvedly zdroje.

Izrael a USA Goldstoneovu zprávu kritizují od prvopočátku. Goldstone totiž spolupracuje s humanitární organizací Human Rights Watch (HRW), která je podle Izraele vůči židovskému státu zaujatá. Zpráva narazila v úterý i v americké Sněmovně reprezentantů, podle většiny zákonodárců je tendenční, odmítli ji poměrem hlasů 344:36.

Zdroje na půdě OSN řekly organizaci Amnesty International (AI), že proti návrhu rezoluce OSN v souvislosti se zprávou ale nejsou pouze Izrael a USA, ale i některé státy Evropské unie včetně České republiky. Švédskému předsednictví se podle nich nedařilo prosadit společnou pozici EU k rezoluci, kromě Čechů proti ní měli být také Britové, Francouzi a Nizozemci.

Oficiální stanovisko české vlády není k dispozici. „Zatím s ohledem na diplomatická jednání nemůžeme předjímat jakoukoliv pozici, kterou zaujmeme my či některý jiný stát, a jaký bude další vývoj,“ řekl s ohledem na probíhající jednání krátce po 14:00 Novinkám mluvčí českého ministerstva zahraničí Milan Řepka.

Válečné zločiny na obou stranách

Jihoafrický soudce Richard Goldstone zveřejnil více než pětisetstránkovou zprávu v půlce září. Dokument kritizuje Izrael za třítýdenní operaci Lité olovo z přelomu loňského a letošního roku, která měla zabránit ostřelování Izraele palestinskými raketami. Podle zprávy Izrael použil proti hustě obydlenému pásmu Gazy nepřiměřenou palebnou sílu a nebral ohled na možné civilní oběti. Akci označila zpráva za kolektivní trest.

Zpráva ale uvádí, že se válečných zločinů a možná i zločinů proti lidskosti dopustily obě strany, hnutí Hamás kritizovala za ostřelování obydlených oblastí Izraele.  

Izrael odmítl s Goldstoneovým vyšetřovacím týmem spolupracovat vzhledem ke spolupráci soudce s HRW, která Jeruzalém za akce v Gaze opakovaně kritizovala. Podle mluvčího izraelské vlády je výsledná zpráva „mylná od A až do Z“, protože byla postavena na nevěrohodných výpovědích.

Regev také odmítl doporučení zprávy, že by Rada bezpečnosti OSN měla vyzvat Izrael k plnému vyšetření toho, že se jeho síly mohly dopustit válečných zločinů. Pokud by to Izrael neučinil, měla by podle zprávy Rada bezpečnosti případy možného spáchání válečných zločinů předat Mezinárodnímu trestnímu tribunálu. Stejný postih žádá Goldstone pro Hamás v případě nesplnění požadavků.

Během 22 dnů konfliktu zemřelo na 1400 Palestinců a 13 Izraelců. Obě strany byly nařčeny, že používaly lidi jako štíty a nerozlišovaly mezi bojujícími a civilisty. Izrael nasadil i bílý fosfor a omylem mimo jiné bombardoval ústředí OSN a nemocnici.

Rezoluci odsuzující zločiny v Gaze přijala na základě Goldstoneovy zprávy nedávno méně významná Rada OSN pro lidská práva. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám