Hlavní obsah

Hamás má zřejmě íránské rakety schopné ohrozit Tel Aviv

Jeruzalém

Palestinské radikální hnutí Hamás úspěšně otestovalo íránské rakety s doletem 60 kilometrů. Poslancům izraelského Knessetu to v úterý řekl náčelník izraelské vojenské rozvědky Amos Jadlin. Hamás, který bojuje proti Izraeli, tak bude při útoku z pásma Gazy schopen zasáhnout Tel Aviv.

Foto: Suhaib Salem, Reuters

Palestinští militanti s maketou střely, na níž je arabsky a hebrejsky napsán její cíl - Jeruzalém.

Článek

Dosud měl Hamás k dispozici rakety s doletem 40 kilometrů, ale už tím se ocitla osmina obyvatel Izraele v dosahu těchto zbraní. Jadlin řekl, že test nové zbraně se konal nedávno a že raketa spadla do Středozemního moře.

Izraelská armáda kvůli palestinským raketovým útokům loni v prosinci zahájila téměř měsíční ofenzivu proti pásmu Gazy. Je kritizována za použití nepřiměřené síly a OSN se zabývá zprávou, která viní Izrael z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti. Při bojích zahynulo 1400 Palestinců, z nichž několik set byli civilisté. Mezi 13 izraelskými oběťmi bylo deset vojáků.

Hamás od té doby raketovou palbu zredukoval, ale podle izraelské tajné služby se dále vyzbrojuje. Rakety do pásma proudí tunely pod hranicí mezi pásmem a Egyptem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám