Hlavní obsah

Zpochybňování výsledků voleb je zločin, varoval ajatolláh Chameneí

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Nejvyšší duchovní vůdce Íránu ajatolláh Alí Chameneí přitvrdil vůči opozici odmítající výsledky červnových prezidentských voleb. Řekl, že zpochybňování výsledků hlasování je zločinem.

Foto: Fars News, Reuters

Ajatolláh Chameneí

Článek

Muž, který má v islámském státě poslední slovo, naznačil, že v případě pokračující kritiky by mohla vláda vůči opozici tvrdě zasáhnout. „Den po volbách někteří lidé nelogicky a bezdůvodně tyto slavné volby nazvali lží. Takové zpochybňování je tím největším zločinem,“ varoval Chameneí.

Ve volbách 12. června obhájil prezidentské křeslo konzervativec Mahmúd Ahmadínežád. Reformista Mír Hosejn Músáví ale tvrdil, že výsledky byly zfalšované a ve skutečnosti měl vyhrát on. Předvolební průzkumy naznačovaly těsný souboj těchto kandidátů, oficiální výsledky pak překvapivě prokázaly drtivé vítězství Ahmadínežáda procentuálním poměrem hlasů 63:34.

Výsledky vyvolaly masové demonstrace po celé zemi a hromadné zatýkání opozičních příznivců. Nejméně šest desítek lidí zemřelo a zadržení tvrdili, že byli ve vazbě znásilňováni. Před dvěma týdny byli údajně odsouzeni k smrti první tři účastníci demonstrací. Parlament rovněž vyzval, aby byl souzen i Músáví a další reformista Mahdí Karúbí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám