Hlavní obsah

Saúdský král omilostnil novinářku odsouzenou k zbičování

– Rijád

Saúdský král Abdulláh omilostnil novinářku Rozannu Jamiovou, která byla odsouzená k trestu 60 ran bičem za to, že pracovala v televizi, která podrobně informovala o sexu v libanonské televizi LBC, kterou Saúdové vlastní. Tři muži, kteří v pořadu vyprávěli o svých sexuálním zkušenostech, skončili i s kameramanem LBC v žaláři.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Saúdský král se rozhodl zrušit trest záhy poté, co byl s případem seznámen. Svůj krok nijak nezdůvodnil. Podle BBC je to již podruhé v posledních dvou letech, kdy se angažoval za vysoce postavené osobnosti odsouzené k bičování.

Pořad byl součástí série Red Lines, která se věnovala tabuizovaným tématům v arabském světě, jako je mimomanželský styk v Saúdské Arábii.

Veřejnost pobouřil především zaměstnanec letecké společnosti Mazín Abdul Džavád, který vyprávěl, jak se setkává se saúdskými ženami a má s nimi sexuální styk. Hovořil i o použití sexuálních pomůcek. Za své vystoupení se omluvil a uvedl, že televize jej oklamala a že vibrátory tam dodala sama. Odsouzen byl k pěti rokům vězení a 1000 ranám bičem. [celá zpráva]

Jeho přátelé byli posláni každý na dva roky do vězení a kameraman na dva měsíce.

Televizní stanice byla uzavřena a dvě její producentky skončily před soudem.

Reklama

Výběr článků

Načítám