Hlavní obsah

Írán se zeptal přímo Izraele, zda má jaderné zbraně

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém/Teherán

Izraelští a íránští vyjednavači se minulý týden sešli u jednoho stolu v Egyptě, a dokonce spolu hovořili, uvedlo ve čtvrtek několik renomovaných tiskových kanceláří s odvoláním na svědky. Zástupce Íránu se měl ptát zástupkyně Izraele, zda má židovský stát jaderné zbraně. Teherán to v pátek popřel jako fámu, jejímž cílem je poškodit íránská jednání.

Článek

Podle izraelského listu Ha´arec se zástupci obou zemí sešli v Káhiře během jednání o íránském jaderném programu pod záštitou Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), která se konala 29. a 30. září. Informaci potvrdila i agentura Reuters s odvoláním na vysokého izraelského představitele, který si nepřál být jmenován. Podle něj byla káhirská jednání neobvyklá, protože zahrnovala přímá jednání.

Francouzská agentura AFP citovala nejmenovaného egyptského diplomata, podle něhož se zástupci obou zemí účastnili jednání u kulatého stolu a vedli i vzájemný dialog s obviněními.

Írán se ptal Izraele, zda má jaderné zbraně

List Ha´arec napsal, že se jednání, na nichž byli přítomni i zástupci dalších zemí, uskutečnila za zavřenými dveřmi. Účastnili se jich zástupkyně Izraelské komise pro atomovou energii Meirav Zafary-Odizová a íránský vyslanec u MAAE Alí Sultaníja. Při jednání se měl mimo jiné obrátit Sultaníja na Zafary-Odizovou s přímou otázkou: "Máte nebo nemáte jaderné zbraně?" Izraelská zástupkyně se podle listu jen usmála, ale neodpověděla.

Izrael nikdy nepotvrdil, že by vlastnil jaderné zbraně, ale obecně se to předpokládá. Izraelský vědec Mordechaj Vanunu to prozradil, za což byl odsouzen. Nepřímo to potvrdil bývalý izraelský premiér Ehud Olmert. I USA uvedly, že Izrael má nukleární zbraně. [celá zpráva]

Izrael a Írán spolu nemají přes třicet let diplomatické styky a měly jen několik oficiálních setkání. Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád nešetří nenávistnými výpady proti Státu Izrael, proslavil se návrhem vymazat židovský stát z mapy světa.

Dementi od MAAE

Mluvčí Mezinárodní agentury pro atomovou energii zprávu o jednání Izraele a Íránu popřel.

V pátek zprávy o přímém jednání popřel Teherán. V íránské televizi Alam mluvčí Íránské organizace pro atomovou energii Alí Širzadian sdělil: "Je to lež, je to druh psychologické operace s cílem ovlivnit neustálý úspěch íránské dynamické diplomacie při schůzkách v Ženevě a ve Vídni.“

Írán dlouhodobě kličkuje a snaží se pokračovat v programu obohacování uranu. Do konce týdne měl sdělit, zda přijme novou nabídku mezinárodního společenství, že by se íránský obohacený uran dovezl do Ruska a pak do Francie, kde by se dále obohatil a vyčistil pro užití v íránském výzkumném reaktoru. Írán by dostal jen tolik uranu, kolik by ho mohl použít v reaktoru, ale ne dost, aby z něj vyrobil bombu. Írán ale přišel s protinávrhem, že by si uran pro pokusný reaktor koupil. Svůj posílat do zahraničí nechce. [celá zpráva]

Krach rozhovorů zvyšuje nebezpečí uplatnění dalších sankcí vůči Teheránu.

Reklama

Výběr článků

Načítám