Hlavní obsah

Česká Božena bude likvidovat miny v údolí Jordánu

Právo, Jan Rovenský ( Ammán)

Slunce líně stoupá nad východní horizont kamenité pouště a osvětluje zelený pás keřů v údolí řeky Jordán. Zdánlivě poklidná atmosféra však klame – pod úrodnou zemí mezi křovinami totiž stále ještě číhá smrt. Ve formě nášlapných min.

Foto: Jan Rovenský, Právo

Český ministr obrany Martin Barták na jednání v jordánském výcvikovém středisku

Článek

A právě zde, podél jordánsko-izraelské hranice, by během několika týdnů měli čeští ženisté nasadit odminovací stroj Božena.

V zeleni se po chvíli objeví voják v ochranném oděvu a s detektorem kovu v ruce. Chvíli nato přístroj vydá charakteristické pípnutí. Scéna sice působí sehraným dojmem, na nebezpečnosti oblasti to nicméně neubírá.

Podle ministra obrany Martina Bartáka čeští vojáci přiletí do Jordánska ještě letos. „Hlavním úkolem by mělo být odminování údolí Jordánu, kde se nalézá ještě řada nášlapných min,“ vysvětluje. Jakmile skryté nálože ženisté lokalizují, použijí Boženu k jejich zneškodnění.

Ženisté si  ověří techniku a získají zkušenosti

Jordánci mají na zabezpečení údolí zájem nejen proto, že jde o úrodnou zemědělskou půdu, ale také je tlačí mezinárodní konvence o zákazu min, podle níž musí být Jordánsko od náloží očištěno do května 2012. V zemi ještě na začátku 90. let 20. století bylo více než 300 tisíc nášlapných a protitankových min.

Česká armáda tímto cvičením vlastně zabije dvě mouchy jednou ranou – ženisté vyzkoušejí Boženu v akci a zároveň se jim dostane zkušeností, které v ČR získat nemohou.

Na otázku, kolik je v jeho zemi min, krčí princ Mirad bin Raad rameny. „Kéž bych to věděl,“ pousměje se. „Ale vážně: v údolí Jordánu jsme minová pole již v podstatě vyčistili. Stávající operace je dodatečné opatření, abychom se ujistili, že oblast je zcela bezpečná,“ upřesňuje. Podle prince Jordánsku nechybí experti, ale technologie a právě tu dodá česká strana.

Hlavní koncentrace náloží se nachází podél hranice se Sýrií, kterou Ammán nechal zaminovat po invazi Damašku. Zda se čeští ženisté přesunou tam, se zatím neví. Podle Bartáka se nejdřív musí vyhodnotit účinnost Boženy během tříměsíční operace.

„Počítáme s nasazením dvaceti lidí a dvou strojů. Po stanoveném čase se rozhodneme, zda se tým přesune k syrským hranicím,“ dodává Barták s tím, že se o náklady česká strana dělí s Jordánci.

Společně s Boženou do Jordánska přiletí z ČR i tank T-54B, za který Česko od Ammánu získá britský tank Chieftain 4 „Khalid“.

Reklama

Výběr článků

Načítám