Hlavní obsah

Íránské zbraně pašovala do Sýrie německá loď

Novinky,
Berlín

Munici z Íránu převážela do Sýrie německá loď Hansa India. Na začátku října při kontrole nákladu američtí vojáci zjistili, že na lodi proplouvající Suezským průplavem je sedm kontejnerů s municí ráže 7,62 pro kalašnikovy a jeden s nábojnicemi pro výrobu dalších nábojů, uvedl v pondělí týdeník Der Spiegel.

Foto: Joseph Okanga, Reuters

Sesterská loď lodi Hansa India nesoucí název Hansa Stavanger u pobřeží Afriky.

Článek

Podle inspektorů byla munice určena buď pro syrskou armádu, nebo pro šíitské radikální hnutí Hizballáh, které je považováno za teroristické a které dodává zbraně i palestinskému radikálnímu hnutí Hamás. Američtí představitelé označili zabavený náklad za porušení rezoluce Rady bezpečnosti OSN číslo 1747.

Podle nejmenovaného německého diplomata představuje tento incident pro Berlín "nepříjemnou aféru", která může mít rušivý dopad na transatlantické vztahy.

Kontrolu na palubě provedli američtí vojáci na základě tipu. Nákladní loď zastavila dvě americká válečná pravidla. Po intervenci německé vlády Američané povolili lodi Hansa India zakotvit na Maltě, kde byly kontejnery s municí zajištěny, napsal Der Spiegel.

Loď Hansa India patří hamburské dopravní společnosti Leonhardt & Blumberg. Ta 243 metrů dlouhé plavidlo pronajala íránské státní námořní lodní společnosti.

Írán je podezříván, že vyzbrojuje libanonské šíitské hnutí Hizballáh, které ovládá jih Libanonu a vedlo před třemi lety dva měsíce dlouhý konflikt s Izraelem, jehož území ostřelovalo raketami. 

V lednu Izrael podnikl mohutný nálet na kolonu vozidel převádějící zbraně z Íránu do pásma Gazy. Útok byl podniknut na území Súdánu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám