Hlavní obsah

Turecko a Arménie podepsaly dohodu o normalizaci vztahů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Curych

Turecko a Arménie v sobotu se zpožděním podepsaly ve švýcarském Curychu historickou dohodu obnovující diplomatické vztahy a otevírající společnou hranici. Turecký ministr zahraničí Ahmet Davutoglu a jeho arménský protějšek Edvard Nalbandjan podepsali dohodu, na které se podílelo Švýcarsko jako prostředník.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Hillary Clintonová se Švýcarskou ministryní zahraničí.

Článek

Šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová pomohla na místě urovnat spor, který zapříčinil zpoždění slavnostního podpisu o tři hodiny.  

Dohoda umožňující obnovení diplomatických styků Ankary a Jerevanu vyvolala především v Arménii rozsáhlé protesty. Vztahy mezi oběma zeměmi zatěžují vzpomínky na masakr Arménů osmanskými Turky za první světové války, který Jerevan považuje za genocidu. Podle něho v letech 1915-1917 při vraždění a deportacích zahynulo přes půl druhého miliónu Arménů, Turecko připouští jen 300 000 až 500 000 mrtvých, které ale označuje oběti války.

Dohoda usnadní Turecku vstup do EU, jelikož ukazuje, že má Ankara zájem vyrovnat se s minulostí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám