Hlavní obsah

Atentát v Iráku si vyžádal přes deset obětí

Novinky,
Bagdád
Aktualizováno

Exploze bomby ukryté v autě zabila v úterý ve městě Amírija nejméně šestnáct lidí. Tři desítky dalších byly zraněny, uvedly irácká policie a nemocniční zdroje.

Článek

Podle policie nálož vybuchla v době, kdy zapadalo slunce. Podrobnosti o útoku se však liší. BBC uvádí, že auto stálo zaparkované u tržiště, kam chodí nakupovat mnoho lidí. Silný výbuch zničil několik dalších aut.

AFP citované ČTK tvrdí, že auto s náloží bylo zaparkované u mešity. Trhavina explodovala v okamžiku, kdy věřící odcházeli z večerních modliteb, řekl AFP policejní důstojník, který se podílel na převozu zraněných do nemocnice.

Amiríja leží v sunnitské provincii Anbár poblíž Fallúdži. Fallúdža patřila dlouho k opěrným bodům sunnitských vzbouřenců v provincii Anbár, než ji dobyly americké jednotky. Od té doby se v městě situace uklidnila, protože se místní kmeny obrátily proti radikálům napojeným na al-Kaidu.

Fallúdža patřila dlouho k opěrným bodům sunnitských vzbouřenců v provincii Anbár, než ji dobyly americké jednotky. Od té doby se v městě situace uklidnila, protože se místní kmeny obrátily proti radikálům napojeným na al-Kaidu.

Úterní útok následuje po pondělním sebevražedném atentátu ve městě Hadísa, které se nachází ve stejné provincii. Tam zabil sebevražedný atentátník nejméně šest lidí a dalších 15 zranil, když se odpálil ve stanu pro truchlící.

Počet obětí atentátů ale klesá. Irácké ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo nejnovější statistiku civilních obětí násilí v zemi. Září se stalo se 125 mrtvými měsícem s nejnižším počtem zabitých civilistů od začátku války v roce 2003.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám