Hlavní obsah

Ahmadínežád není Žid, tvrdí historici

Právo, Novinky, los, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izraelští historici a odborníci zabývající se Íránem označili za lživé tvrzení některých médií, že íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád je Žid. Jde podle nich o kachnu vypuštěnou jeho domácími politickými protivníky s cílem poškodit ho v očích veřejnosti.

Foto: Raheb Homavandi , Reuters

Iránský prezident Mahmúd Ahmadínežád

Článek

Napsal to v pondělí server IsraelNN.com. Jméno Saburdžian, jak se prezident v dětství jmenoval, nemá se židovstvím nic společného, řekl serveru Menaš Amir, přední znalec Íránu. „Je to absolutní nesmysl. Jeho předchozí jméno nemá vůbec nic společného s Židy,“ ujistil.

Za aférou údajně stojí syn vysokého íránského duchovního Mahdí Chazalí, který informaci o židovském původu Ahmadínežáda vypustil už před letošními prezidentskými volbami, aby ho co nejvíc poškodil.

Když Cházálí v létě vyzval íránského ajjatoláha Chazálího, aby prošetřil původ Ahmadínežáda, byl zatčen.

Zpráva se znovu objevila v tisku na podzim, neboť britský deník The Daily Telegraph analyzoval fotografii Ahmadínežádova volebního průkazu. Na něm je uvedeno jeho půvdoní jméno, které zní Saburdžian.

Příjmení podle deníku pochází z termínu tkadlec saburu, což je v perské oblasti slovo pro židovský modlitební šál talit. Příjmení Saburdžian je dokonce na seznamu jmen pro židovské obyvatelstvo Íránu sestaveným ministerstvem vnitra. [celá zpráva]

Íránský prezident během letošní prezidentské kampaně připustil, že si jeho rodina změnila příjmení, když se v 50. letech přestěhovala do Teheránu. Nikdy ale neřekl, jaké bylo to původní.

Reklama

Výběr článků

Načítám