Hlavní obsah

Íránský prezident Ahmadínežád má židovské kořeny

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád, který pro ostré slovo vůči Izraeli a Židům nechodí daleko, přičemž tvrdí, že holocaust nebyl, má židovské kořeny. Britský deník The Daily Telegraph tvrdí, že Ahmadínežád své tajemství vyzradil sám, když u voleb v březnu 2008 mával svým občanským průkazem před reportéry.

Článek

Deník podrobně analyzoval více než rok starou fotografii a zjistil, že je v dokumentu psáno, Ahmadínežádovo původní rodinné příjmení je Saburdžian, což je v hebrejštině označení pro tkalce. Přípisek pod jménem naznačuje, že si rodina změnila příjmení poté, co konvertovala k islámu, když byly Mahmúdovi čtyři roky.

The Daily Telegraph dodal, že Saburdžianové tradičně pocházejí z Arádánu, kde se Ahmadínežád narodil. Příjmení pochází z termínu tkadlec saburu, což je v perské oblasti slovo pro židovský modlitební šál talit. Příjmení Saburdžian je dokonce na seznamu jmen pro židovské obyvatelstvo Íránu sestaveným ministerstvem vnitra.

Podle expertů oslovených britským listem koncovka -džian naznačuje, že jde o praktikujícího žida.

Íránský prezident během letošní prezidentské kampaně připustil, že si jeho rodina změnila příjmení, když se v 50. letech přestěhovala do Teheránu. Nikdy ale neřekl, jaké bylo to původní.

Mehdí Chazálí, syn íránského konzervativního ajjatoláha Chazálího, byl v létě zatčen, když na internetu vyzval k vyšetření minulosti prezidentovy rodiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám