Hlavní obsah

Izrael propustí 20 palestinských žen výměnou za zprávy o uneseném vojákovi

Jeruzalém/Gaza

Izrael ve středu oznámil, že propustí dvacet palestinských vězeňkyň výměnou za důkaz, že před třemi lety unesený voják Gilad Šalit je stále mezi živými. Uvedla to kancelář premiéra Benjamina Netanjahua. Důkaz má poskytnout nově natočený videozáznam, na jehož předání nyní Izrael čeká.

Foto: Ronen Zvulun , Reuters

Izraelci demonstrují za propuštění Gilada Šalita.

Článek

Podle zdrojů obeznámených s případem by k výměně mělo dojít v pátek. Netanjahuova kancelář výměnu komentovala slovy: "Je důležité, že se svět dozví, že Gilad Šalit je naživu a daří se mu dobře a že Hamás je odpovědný za jeho zdraví a stav“.

Důkaz by měl odblokovat další jednání o výměně Šalita za palestinské vězně. Hnutí Hamás chce Šalita vyměnit za stovky vězňů, mezi nimiž mají být i lidé, kteří spáchali atentáty.

Jednání vázla kvůli vysokým požadavkům Hamás, tak kvůli tomu, že chyběl důkaz o tom, že Šalit je stále naživu. Radikálové, kteří jej unesli před třemi lety přímo z izraelské základny, kam prokopali tunel, zveřejnili jen tři jeho dopisy a zvukový záznam se vzkazem. [celá zpráva]

Ani humanitárním pracovníkům z mezinárodních organizací únosci nepovolili kontakt s uneseným vojákem, který má kromě izraelského také francouzské občanství.

Ženy působily v hnutích

V současné době je již znám seznam dvaceti žen, které by se měly dostat na svobodu. Devatenáct je jich ze západního břehu Jordánu a jedna z Gazy. Čtyři jsou z hnutí Hamás, pět z Fatahu a tři z Islámského džihádu. S sebou si vezmou i své děti.

Výměna je považována za velkých úspěch německých a egyptských vyjednavačů.  

V izraelských věznicích je asi 7430 Palestinců včetně 47 žen a dívek, 44 je jich starších osmnácti let. Uvádí to izraelská organizace na ochranu lidských práv B´Celem.

Noční útoky

V noci na středu Izrael bombardoval tunely, jimiž se pašují zbraně do pásma Gazy z Egypta. Při útoku u Rafahu zahynuli dva Palestinci a zraněno jich bylo dalších šest. Nálet byl odvetou za vypálení několika střel z Gazy na území Izraele.

Chronologie únosu Gilada Šalita

  • 25. června 2006 - Asi devítičlenné palestinské komando zaútočilo na izraelské vojenské stanoviště. Při přestřelce byli dva z nich zabiti, o život přišli také dva izraelští vojáci, třetí byl těžce zraněn a další voják, Gilad Šalit, byl unesen.
  • 26. června - Tři palestinské ozbrojené skupiny podmínily poskytnutí informace o Šalitovi propuštěním palestinských žen a dětí do 18 let vězněných v Izraeli. Izraelský premiér Ehud Olmert to odmítl a uvedl do pohotovosti armádu.
  • 27. července - Vyjednávání egyptských a francouzských prostředníků o propuštění izraelského vojáka ztroskotala. Izraelská armáda uzavřela pásmo Gazy.
  • 28. června - Izraelská armáda zahájila po půlnoci na jihu pásma Gazy vojenskou operaci Letní déšť s cílem uneseného Šalita osvobodit.
  • 29. června - Izraelská armáda pozatýkala na západním břehu Jordánu místopředsedu a osm ministrů palestinské vlády hnutí Hamás a 20 poslanců z téhož hnutí. Vojáci také našli u Ramalláhu mrtvé tělo uneseného židovského osadníka Ašeriho, kterého zabily Výbory lidového odporu. Izraelské jednotky začaly obsazovat severní oblast pásma Gazy.

Reklama

Související témata:

Související články

USA varují Izrael před akcí v pásmu Gazy

Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová vyzvala v úterý Izrael, aby dal šanci diplomacii v případu vojáka, kterého unesli Palestinci. Izrael...

Únosci vojáka dali Izraeli ultimátum

Únosci izraelského vojáka Gilada Šalita dali v pondělí Izraeli jednodenní ultimátum, do kdy má propustit asi tisíc palestinských vězňů. Izrael v pondělí vnikl...

Výběr článků

Načítám