Hlavní obsah

Při raziích proti obchodníkům s lidskými orgány zatkla turecká policie 40 lidí

Ankara/Ammánj
Aktualizováno

Turecká policie zadržela čtyřicet lidí v souvislosti s obchodem s lidskými orgány. Devět z nich jich skončilo ve vazbě. Současně ve středu zveřejnila 39 případů lidí, kteří své ledviny prodali obchodníkům s orgány.

Foto: Profimedia.cz

Vůz turecké policie

Článek

Policie podnikla razie na severu a západě Turecka. Soustředila se především na město Kilacik, kde jednu ze svých ledvin prodala polovina populace. Mezi zveřejněnými dárci jsou mimo jiné i čtyři lidé z jedné rodiny, píše list Haberturk. Zadrženy byly i osoby, které ledviny prodaly.

Obchodníci s orgány lidem za ledvinu platili deset tisíc eur. Dál ji přitom prodali za 25 000 eur.

List Sabah zmiňuje, že zájemci o ledviny byli často z Turecka. Brali si na získání orgánů půjčky. Ručili za ně svými domy. Jedna žena, která chtěla ledvinu pro otce, sdělila že pokud ledvinu neprodají, tak jí „její otec zemře před jejich očima".

Kromě obchodu s orgány se policie soustředila i na pátrání po zmizelých dětech.

V Jordánsku obvinili obchodníky s orgány 

Podobný případ řeší i Jordánsko. Tamní soud ve středu obvinil 11 Jordánců z obchodování s lidskými orgány, uvedla agentura AFP, která citovala místní policejní zdroje. V případě, že jim bude vina prokázána, hrozí obviněným až desetileté tresty a nucené práce.

Skupina se zaměřila na chudé Jordánce a na nezaměstnané. Za orgány jim platila. Další získávala z těl mrtvých. Podle policejního zdroje platili bohatí Arabové za ledvinu až 30 000 dolarů (517 000 korun.

Gang s orgány obchodoval Egyptě, který v pondělí skupinu vydal do Jordánska. Letos bylo v Jordánsku odhaleno 80 případů nelegálního obchodu s lidskými orgány. 

Tři další osoby jsou ještě vyslýchány a sedm podezřelých je na útěku. Jordánsko před dvěma lety zřídilo komisi, která má bojovat proti nelegálnímu obchodování s lidskými orgány propagací souhlasu s dárcovstvím orgánů po smrti. Letos bylo v království odhaleno 80 případů nelegálního obchodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám