Hlavní obsah

Čína vyváží do Íránu benzin a oslabuje tím tlak USA na Teherán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čínské státní firmy se přidaly k ostatním a vyvážejí do Íránu benzin. Oslabují tím tlak USA na Teherán, aby zastavil jaderný program, uvedly ve středu zprávy obchodníků.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Článek

Spojené státy a jejich spojenci chtějí využít sankcí a závislosti Íránu na dovozu paliv, pokud zemně odmítne zastavit svůj jaderný program. Západ podezírá Írán z výroby jaderných zbraní, Teherán ale tvrdí, že jeho ambicí je jaderná energetika.

Čínské firmy vstoupily do prostoru, který za očekávání nových sankcí uvolnili prodejci benzinu. Podle obchodníků posílá do Íránu jeden či dva tankery měsíčně například státní společnost Zhuhai Zhenrong Corp. Do Íránu naopak nedodávají benzin již několik měsíců indická rafinerská skupina Reliance či britský gigant BP.

Podle obchodníků přitom do Íránu dodávají pohonné hmoty i spojenci USA ze západní Evropy včetně obchodních divizí koncernů Royal Dutch Shell a Total. Jejich mluvčí se k tomu ale odmítli vyjádřit. Za nynějších sankcí mají zákaz pouze americké koncerny.

Írán je pátý největší vývozce ropy na světě, nemá ale dostatečné kapacity rafinerií, aby pokryl domácí poptávku po benzinu. Musí dovážet až 40 procent pohonných hmot, které spotřebuje, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám