Hlavní obsah

Papež mimořádně svolal biskupy do Vatikánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vatikán

Papež Benedikt XVI. svolal do Vatikánu na říjen příštího roku mimořádnou schůzku biskupů o Blízkém východu. Důvodem ke svolání tohoto synodu je zhoršující se situace křesťanů v této oblasti.

Foto: Alessia Pierdomenico, Reuters

Papež Benedikt XVI

Článek

Konference se bude konat mezi 10. a 24. říjnem a Vatikán o jejím uspořádání informoval po dnešním papežově setkání se sedmi patriarchy z Blízkého východu.

O těžké pozici křesťanů na Blízkém východě se hovořilo už při papežově květnové návštěvě Jordánska, palestinského západního břehu Jordánu a Izraele. Je známo, že katolíci se z oblasti vystěhovávají po tisících.

Vatikán se dlouho pokouší chránit křesťany žijící na území biblické Svaté země. V sedmimiliónovém Izraeli se ke křesťanství hlásí něco přes dvě procenta obyvatel, hlavně izraelských Arabů. Zhruba tentýž podíl křesťanů má západní břeh s 2,4 miliónu občanů. Křesťanskou víru vyznává 4,5 procenta z necelých šesti miliónů Jordánců.

Mezi blízkovýchodními patriarchy, s nimiž v sobotu Benedikt XVI. rokoval v letním sídle Castel Gandolfo, byl chaldejský patriarcha z Iráku Emmanuel Karím Delly, jeruzalémský patriarcha Fuád Tval nebo patriarcha maronitských křesťanů v Libanonu Nasralláh Pierre Sfajr.

Většina z přítomných přiznala, že je znepokojuje rostoucí náboženský fundamentalismus, jemuž jsou vystaveni věřící zejména v Egyptě a Iráku. Hovořilo se také o nespravedlivém nakládání s Palestinci a patriarchové připravili rezoluci o právu Palestinců na vlastní stát. V pondělí a v úterý se zúčastní přípravné schůzky blízkovýchodního synodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám