Hlavní obsah

Teroristé chystali v Dubaji útok na nejvyšší stavbu světa, tvrdí Izraelci

Právo, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tel Aviv/Dubaj

Spojené arabské emiráty (SAE) zřejmě zabránily zkázonosnému atentátu, při němž teroristé chtěli zopakovat scénář z 11. září 2001 – narazit letadlem do nejvyššího mrakodrapu na světě, který se dokončuje v Dubaji, napsal izraelský tisk.

Foto: Profimedia.cz

Burdž Dubaj je chlouba stavitelství ve Spojených arabských emirátech. Je to nejvyšší objekt na světě stvořený člověkem. Po dokončení má měřit kolem 900 metrů.

Článek

V polovině července tajné služby SAE odhalily podle něj pašeráckou síť, přes niž se do země v malých letadlech startujících z Íránu pašovaly zbraně. Agenti zajistili množství výbušnin a automatických zbraní. Izraelský deník Ma´ariv napsal, že policie v Dubaji následně zatkla osm lidí: tři občany SAE, ostatní jsou Palestinci a Syřané. Podle dalšího izraelského deníku Jediot Achronot bylo později zatčeno dalších 45 podezřelých.

Terčem teroristů měl být asi 800 metrů vysoký mrakodrap Burdž Dubaj o 160 podlažích, který čeká oficiální otevření na konci roku. Sebevražedné letadlo mělo odstartovat z letiště v Íránu, napsaly Jediot Achronot.

Emiráťané vše popírají

Podle izraelského tisku vyšetřovatelé podezřívají z přípravy útoku Íránské revoluční gardy, není ale vyloučeno, že za ním stojí al-Kajda nebo wáhabitští extremisté ze Saúdské Arábie.

Úřady v SAE informaci o nezdařeném atentátu rozhodně vyvrátily, dubajská policie ji označila za "zcela falešnou". Podle izraelských novin je však pravděpodobné, že Abú Zabí nechtěl jejím zveřejněním zhoršit již tak napjaté vztahy s Teheránem.

Reklama

Výběr článků

Načítám