Hlavní obsah

Irácký novinář, který hodil boty po Bushovi, byl prý mučen

Bagdád
Aktualizováno

Irácký novinář Muntadar Zajdí, který loni v prosinci hodil boty po tehdejším americkém prezidentovi Georgi Bushovi, byl v úterý propuštěn z vězení. Po propuštění uvedl, že byl mučen. Zajdí byl za svůj čin odsouzen ke třem letům vězení za útok na vůdce zahraniční země. Později mu odvolací soud trest zmírnil.

Foto: Mohammed Ameen , Reuters

Muntadar Zajdí jde po propuštění do televize al-Bagdádíja.

Článek

Zajdí, který se díky svému činu stal přes noc v arabském světě hrdinou, strávil ve vězení devět měsíců. Trest mu byl snížen ze tří let na rok, protože měl čistý trestní rejstřík. O tři měsíce mu byl zkrácen pro dobré chování.

Po propuštění uspořádal tiskovou konferenci v televizi Al-Bagdádíja, kde pracoval. Zajdí na ní řekl, že ve vyšetřovací vazbě po svém zatčení byl mučen. "Ve chvíli, kdy premiér Núrí Málikí řekl v televizi, že by nemohl spát bez toho, aby se ujistil o mém osudu, jsem byl mučen těmi nejhoršími možnými způsoby, bit elektrickými kapely a železnými tyčemi." 

Foto: Mohammed Ameen , Reuters

Muntadar Zajdí jde po propuštění do televize al-Bagdádíja.

S obviněními, že byl novinář bit, přišli v době, kdy byl ve vazbě jeho bratr. Tvrdil, že Muntadar Zajdí byl bit, zlomili mu ruku i žebra. Bití mu způsobilo i vnitřní krvácení. Irácké úřady bití popřely. Nyní ale poradce Málikího uvedl, že obvinění budou prošetřena.

Novinář mluvil s jistými obtížemi, protože mu chybí zub. Bojí se o život, domnívá se, že agenti amerických zpravodajských služeb ho budou pronásledovat, aby ho zabili. Oni a jejich spolupracovníci se ho prý pokusí "zlikvidovat fyzicky, společensky nebo profesionálně".

Hodlá prý zveřejnit jména těch, kdo ho mučili, a od iráckého premiéra Núrího Málikího žádá omluvu.

Zajdí také opět vysvětloval svůj čin. Tvrdil, že to byl projev vlastenectví. Ještě k tomu dodal: "Já jsem zase na svobodě, ale moje země je stále ve vezění."

Novinář Zajdí hodil po Bushovi obě své boty na společné tiskové konferenci amerického prezidenta s jeho iráckým protějškem Núrím Malíkím loni 14. prosince. Bushe přitom nazval psem a dodal, že je to polibek na rozloučenou. Bushova návštěva byla jeho poslední cestou do Iráku, kterou v úřadu prezidenta vykonal.

Zajdí byl na tiskové konferenci jako novinář televize Al-Bagdádíja. Poté, co hodil boty, se na něj vrhla ochranka.

Propuštěného čeká oslava

V Bagdádu, kde bydlí, na něho čeká rodina. Její členové chystali několi dnů oslavu, byt vyzdobili balonky a plakáty s portrétem svého příbuzného. U Zajdíových v bytě mezitím ženy z radosti začaly tančit tradiční irácké tance. Muntadarovi stoupenci na jeho počest podřízli několik ovcí.

"Gratuluji Iráčanům, muslimům a všem svobodným lidem na světě k propuštění Muntadara," řekl jeho bratr. "Ať se Bush rozhodne vykročit kamkoliv, budou na něj čekat Muntadarovy boty," dodal před davem novinářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám