Hlavní obsah

Izraelský premiér přitvrdil, rozšiřování židovských osad zmrazeno nebude

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu smetl ze stolu americkou žádost na úplné zmrazení výstavby na okupovaných palestinských územích. Navrhl jen, že Izrael výstavbu dočasně omezí, uvedla v pondělí BBC.

Článek

„Palestinci očekávají úplné zastavení výstavby, její zmrazení, nyní je jasné, že to tak nebude," dodal Netanjahu, který výstavbu hájí tím, že osady mají mít právo na přirozený růst.

"Dali jsme jasně najevo, že postavíme 2500 bytů, jejichž stavba už byla zahájena. Před několika dny jsme dali souhlas s výstavbou 450 nových bytových jednotek. [celá zpráva]

Sdělili jsme Američanům, že bychom mohli zvážit zpomalení výstavby," řekl premiér v parlamentním zahraničním a bezpečnostním výboru. Zcela odmítl omezit výstavbu ve Východním Jeruzalémě, který by rádi měli Palestinci jako své hlavní město. „Jeruzalém není osada a tamní stavby budou pokračovat jako dosud,“ řekl Netanjahu. Současně dodal, že zpomalení výstavby by bylo jen dočasné.

Jeho vystoupení bylo reakcí na požadavek zvláštního amerického vyslance pro Blízký východ George Mitchella, který požadoval po Izraeli úplné zmrazení výstavby.

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás už dal najevo, že se nesetká s Izraelci, dokud židovský stát nezmrazí výstavbu na okupovaných územích, která je podle mezinárodního práva nezákonná.

Mitchellův názor na Netanjahuův návrh zatím není znám. Jejich vzájemná schůzka se uskuteční v úterý. Mitchell se v úterý také setká s Abbásem.

Izraelsko-palestinské mírové rozhovory byly přerušeny před tím, než se v březnu Netanjahuova vláda ujala moci.

Reklama

Výběr článků

Načítám