Hlavní obsah

Bin Ládin Američanům: osvoboďte se od terorismu

– Washington • Aktualizováno
Novinky, Tomáš Reiner

Nekorunovaný vůdce teroristické sítě al-Kajda na údajně nové zvukové nahrávce vyzval Američany, aby ukončili války v Iráku a Afghánistánu. Neurčitě uvedl, že al-Kajda na to "bude reagovat". Podle něj se však za vlády prezidenta Baracka Obamy změnilo málo, protože Bílý dům ovládají nátlakové skupiny.

Foto: Reuters

Usáma bin Ládin

Článek

Domnělý bin Ládin na asi desetiminutové nahrávce, nazvané Prohlášení k americkému lidu a zveřejněné v neděli na internetu, tvrdí, že al-Kajda zareaguje na ukončení války.

"Jestli skončíte válku, dobře. Jinak nebudeme mít na výběr, než pokračovat ve své opotřebovávací válce na všech frontách. Zvolíte-li bezpečnost a ukončení válek, jak vám naznačují průzkumy, jsme připraveni na to odpovědět“.

Hlas ale dodává, že americký prezident je bezmocný učinit válkám přítrž. "Když se nad svou situací dobře zamyslíte, shledáte, že Bílý dům okupují nátlakové skupiny,“ dodal s tím, že zahraniční politika USA se nezměnila, protože na jejích klíčových postech zůstali i lidé ze staré administrativy, mimo jiné ministr obrany Robert Gates.

Hlas údajně patřící bin Ládinovi rovněž dodal, co vedlo al-Kajdu 11. září 2001 k provedení útoků letadly na USA. Hlavně to prý byla podpora Spojených států Izraeli. "Nadešel čas, abyste se osvobodili od strachu a ideologického terorismu neokonzervativců a izraelské lobby,“ uvedl.

Nahrávka byla zveřejněna jen dva dny po osmém výročí útoků ze září 2001. Jejich strůjce bin Ládin dosud nebyl dopaden a zřejmě se ukrývá v horském terénu na afghánsko-pákistánské hranici.

Reklama

Výběr článků

Načítám