Hlavní obsah

Muž, který hodil po Bushovi boty, bude propuštěn

Novinky, rei
Bagdád

Irácký novinář Muntadar Zajdí, který loni v prosinci vrhl po tehdejším prezidentovi Spojených států Georgi Bushovi své boty, bude v pondělí propuštěn. Podle serveru BBC ho po devíti měsících za mřížemi čeká nejistá budoucnost.

Foto: Reuters

Muntadar Zajdí

Článek

Arabský svět ho oslavuje jako hrdinu, jsou mu nabízeny peníze, lukrativní zaměstnání, vdavky či kariéra politika. Podle jeho bratra Darghama by však bývalý reportér televize Al-Bagdadíja raději pracoval pro nějakou humanitární organizaci, ale bojí se, že ho nepřijmou.

Zástupce stanice Al-Bagdadíja se sídlem v Káhiře, která Zajdímu i ve vězení dál vyplácí mzdu, uvedl, že se novinář do televize vrátí.

Slibovali nám peníze, katarský emír slíbil zlatého koně, plukovník Muammar Kaddáfí řekl, že by mu udělil nejvyšší libyjské vyznamenání, jiní tvrdili, že mu koupí sportovní vůz.
Dargham Zajdí

Novinář Zajdí hodil po Bushovi obě své boty na společné tiskové konferenci prezidenta s jeho iráckým protějškem Núrím Malíkím loni 14. prosince. Bushe přitom nazval psem a dodal, že tohle je polibek na rozloučenou. Bushova návštěva byla poslední cestou do Iráku, kterou v úřadu prezidenta vykonal.

Zajdí byl za svůj čin odsouzen ke třem letům vězení. Později mu odvolací soud trest zmírnil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám